04 May 2018

Fitnah di Akhir Zaman


Fitnah | zaman sekarang adalah akhir zaman bila kebenaran menjadi makin samar, kerosakan alam dan manusia sendiri, dan fitnah berleluasa. bercakap harga-menghargai, tidak membeza-bezakan orang, tapi tu semua teori. pada hakiki saling menindas dan memburukkan orang lain.

satu sikap yang merosakkan sesuatu kebahagiaan umat Islam ialah 'suka membawa mulut', mereka-reka serta menambah cerita buruk, malah melaga-lagakan orang sehingga kisah yang pendek menjadi panjang.

Firman ALLAH didalam Al-Qur’an
”Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu.” (QS. al-Hujurat: 6)

memfitnah hukumannya lebih berat dari ketidaktaatan. Fitnah akan menyebabkan hukuman yang lebih berat dari Allah. Allah swt menghukum lebih berat orang yang membuat fitnah daripada orang yang membuat dosa besar. kerana fitnah akan menciptakan kebingungan.

fitnah akan menciptakan situasi dimana banyak orang akan terjatuh dalam dosa fitnah itu tanpa mengetahui bahwa mereka telah jatuh kedalam perangkap setan, dan tidak ada jalan keluar bagi orang yang membuat fitnah. tidak ada pengampunan bagi orang yang membuat fitnah. itulah sebabnya Allah swt tidak suka dengan orang yang suka memfitnah.

merata-rata shu perhati di kaca tv sekarang, kemain seronok kita berkempen dedahkan keburukan orang lain/pihak lawan semata-mata nak raih undi. nak cakap shu ni pro/kontra parti tu taklah, tapi dari kita tak tau apa-apa, habis sampai ke lubang cacing di cerita. masa sebelum pilihanraya ni takda pun cerita buruk-buruk. 

apa-apapun layankan saja.

2 comments:

  1. Semoga kita dijauhkan dari tergolong dalam golongan ini..nauzubillah..

    ReplyDelete
  2. moga kita dijauhkan dariapda fitnah akhir zaman..

    ReplyDelete