TIPS KESELAMATAN SEBELUM BALIK KAMPUNG

Tips Keselamatan Sebelum Balik Kampung | tinggal lapan hari saja lagi umat Islam akan menyambut Aidilfitri. begitu juga kita akan tinggalkan Ramadhan yang mulia ni. tambahan tahun ni aldilfitri di sambut bersama cuti sekolah, jadi parents akan bercuti lama di kampung bersama anak-anak.

tapi sebelum balik kampung dan bercuti panjang, pastikan langkah keselamatan di ambil. antara tips keselamatan yang harus kita titikberatkan adalah seperti berikut ;


1. Simpan barang berharga di tempat yang selamat.


- pastikan simpan barangan berharga korang di tempat selamat. kalau shu, shu akan bawak bersama sebab takut pencuri masuk ke rumah, mohon di jauhkan daripada segala bahaya.


2. Kosongkan Air Kolah.

- kita tak mahu nyamuk ‘berpesta’ di dalam kolah yang berisi air dengan bertelur. jadi kosongkan air kolah supaya kita tidak menjadi sebab tempat pembiakan nyamuk aedes. rumah shu takda kolah, selalunya toilet shu akan letak ubat jentik-jentik.


3. Bersihkan Rumah Dari Sampah

- sebelum balik kampung, buang sampah yang boleh mengeluarkan bau busuk. jika tidak semut, lipas dan lalat akan datang bertandang ke rumah korang.3. Buka kepala tong gas.


- pastikan korang buka kepala tong gas. ini dapat mengelakkan dari berlakunya kebakaran yang tidak di ingini. 

- paling penting, jangan biarkan injap gas terbuka.4. Tutup Punca Kuasa Elektrik.


- pastikan korang periksa semua plug dan pastikan cabut plug dari soketnya. shu akan cabut semua plug kecuali plug peti ais jikalau masih ada bahan mentah, takut berbau peti ais. 

- jika peti ais kosong, boleh cabut plug peti ais.5. Maklumkan Kepada Jiran / Polis


- pastikan korang sudah maklumkan ketiadaan korang kepada jiran. sekiranya jiran tidak balik kampung. disebabkan shu berjiran dengan orang luar, jadi shu maklumkan kepada pengasuh dak sophea yang tinggal selang beberapa buah rumah dari rumah shu.

- jikalau masih risau, eloklah maklumkan kepada balai polis berdekatan. anggota rondaan akan membuat rondaan sepanjang ketiadaan korang. insyaAllah


6. Buka Lampu Dalam Rumah.

- pastikan lampu terpasang seperti selalu. sekiranya ada automatik suis, ini lebih membantu korang.


7. Kunci Semua Pintu Dan Tingkap.

- pastikan korang kunci pintu dan tingkap sebelum balik kampung. check betul-betul kerana pencuri mempunyai banyak cara untuk memasuki rumah.


8. Bawa Telefon Bimbit 

- ini memudahkan anda untuk dihubungi dan menghubungi orang lain. pastikan bil atau kredit mencukupi untuk membuat panggilan dan melayari internet. 

- jangan lupa bawa powerbank. kalau tak, kena berebut dengan saudara-mara nak caj telefon.


9. Servis Kenderaan. 

- periksa kondisi enjin kenderaan korang. periksa tekanan dan bunga tayar, gas penyaman udara, pengelap cermin dan lampu berfungsi dengan baik. periksa paras air bateri kereta dan paras minyak hitam enjin.


10. Pakaian Untuk Bercuti.

- balik kampung jangan lupa bawa pakaian terutamanya baju yang nak dipakai ketika sambutan raya nanti. dah beli mahal-mahal tapi lupa bawa balik memang haru. tak dapatlah nak bergaya sakan.


8. Membaca Doa.

- Allah adalah sebaik-baik penjaga. setelah kita berusaha, kita bertawakal kepada Allah, mintak kepada Allah agar menjaga rumah kita. InsyaAllah.


sumber : WalterBarberShop

Post a Comment

3 Comments

  1. dah lama tak rasa balik kampung.. sbb kg sekarang dkt sangat , 15 minit je dh smpai..

    ReplyDelete
  2. nice tips! Air kolah tu selalu terlupa

    ReplyDelete