5 BUAH RENDAH KARBOHIDRAT UNTUK DIET SNACKS

5 Buah Rendah Karbohidrat untuk Diet Snacks

Makan buah-buahan merupakan salah satu cara mudah yang dilakukan semasa melakukan program diet. Selain kandungan vitaminnya yang tinggi, buah-buahan juga kaya akan serat sehingga boleh membantu melancarkan pencernaan serta memaksimakan metabolisme.

Jadi, untuk kalian yang tengah melakukan diet rendah karbohidrat, berikut lima buah yang boleh dijamah:

1. Buah Strawberi
 
Strawberi adalah salah satu pilihan terbaik bagi yang ingin snek yang sihat di dalam program diet rendah karbohidrat anda. 100 gram strawberi hanya mengandungi kira-kira 8mg karbohidrat, sementara pengambilan karbohidrat maksimum disyorkan apabila diet adalah 20-100mg sehari. Strawberi juga tinggi antioksidan yang sangat berguna untuk menangkis radikal bebas supaya badan tetap sesuai walaupun diet.


2. Buah Tembikai
Tidak kurang juga dari strawberi, kadar karbohidrat dalam tembikai hanya 7.55mg dari 100gram. Kandungan serat yang rendah juga membuat kebanyakan karbohidrat diserap dengan baik supaya ia tidak memberi impak kepada kenaikan berat badan. Walau bagaimanapun, kandungan seratnya rendah, kandungan air yang tinggi dalam tembikai akan menjadikan tubuh lebih segar dan mengurangkan risiko penyahhidratan.

3. Buah Peach
Buah mirip apel yang banyak dijumpai di kawasan Asia Timur ini tak hanya lezat, namun juga rendah karbohidrat yang cocok untuk camilan saat diet. Dilansir NDTV Food, 100 gram buah persik hanya mengandung 10 miligram karbohidrat. Selain itu, buah dengan nama lain peach ini dikenal sebagai salah satu buah yang rendah gula serta memiliki skala IG (Indeks Glikemik) rendah sehingga bisa membuat perut kenyang lebih lama.

4. Tembikai Susu
Di sebalik rasa yang manis dan menyegarkan, tembikai susu ternyata hanya mengandungi kira-kira 9.09mg karbohidrat untuk setiap 100g. Bukan itu sahaja, makan semangkuk tembikai susu dapat membantu mengimbangi pH dan tekanan darah, dan memaksimumkan metabolisme tubuh kerana kandungan vitamin C dan kalium di dalamnya.


5. Avokado
Walaupun kandungan lemak tak tepu tinggi, tetapi jangan salah, avokado sesuai untuk makan semasa diet rendah karbohidrat. Dalam satu avokado bersaiz sederhana, hanya kira-kira 9mg karbohidrat yang terkandung di dalamnya. Kandungan lemak tepu yang sihat, avokado berguna untuk mengekalkan kesihatan jantung dan kulit.

kredit : google

Post a Comment

3 Comments

  1. selalu makan buah tembikai susu dan tembikai merah.... yang lain jarang-jarang sangat...

    ReplyDelete
  2. Tembikai dan tembikai susu menjadi pilihan....strawberi jadi pilihan juga cuma harganya wow...

    ReplyDelete
  3. Tembikai dengan tembikai susu memang feveret.. Peach tu pun sedap tapi tulah.. Susah gak nak jumpa yang fresh.. Selalunya yg dalam tin..

    ReplyDelete