Bening Merah Jingga oleh Nazurah Aishah (2011)

Review :
3/5 rate. Ellina Azura Abdullah, kisah anak gadis yang tidak tahu asal usulnya, sering terluka dengan pelbagai tohmahan. Paling perit tohmahan dari ayah angkat. Mujur dianugerahkan ibu, abang dan kakak angkat yang baik, Hajah Maisarah, Emran, Elliza, dan Ehsan.
Ehsan yang pada mulanya abang angkat, sudah terangkat. Masing-masing mula mencintai apabila mengetahui status Ellina. Namun percintaan mereka ditentang hebat oleh ayah angkat, Haji Idris.

Tindakan Ellina menjauhkan diri daripada Ehsan yang disangkakan jalan penyelesaian, menyebabkan Ehsan berjauh hati dan menerima cadangan ayahnya untuk menjodohkan Ehsan dengan Aqilah, gadis yang dikenali Haji Idris.
Namun setelah Ehsan bertunang, Ellina bertemu Shahrul dalam misi pencarian ayah kandungnya dipantai barat. Pertemuan yang tidak disangka itu, menambah sakit di dalam hati Ellina dengan penipuan Shahrul, kerana Shahrul sudah berkahwin.

Tertumpah kasih pada Faye, anak kepada Hanna menyebabkan Ellina bersetuju untuk berumah tangga bersama Hanna, sekaligus membuahkan bibit cemburu kepada Ehsan. Setelah apa yang terjadi, akhirnya Ehsan ditimpa kecelakaan. Semoga Ellina tabah. (baca: 7-8 Jan 19)

Post a Comment

0 Comments