04 January 2019

Sarcasm vs Provoke


Apa itu Sarcasm?
Maksud perkataan sarcasm adalah sindiran, bahan ejekan, kata-kata pedas yang bertujuan untuk menyakitkan hati.

Apa itu Provoke?
Maksud perkataan provoke adalah mendatangkan, menyebabkan, menyebabkan kemarahan. Provoke tu ialah dalam bentuk lisan atau perbuatan, yang menjurus kepada satu-satu orang atau kumpulan, dengan tujuan untuk menimbulkan kemarahan atau rasa tidak puas hati yang seterusnya boleh membawa kepada situasi yang lebih serius, sekiranya tidak dikawal.

Amat menggembirakan jika dapat menyindir seseorang hingga merah padam muka menahan malu ataupun marah. dan yes merasa hati tu puas sebab dapat kenakan orang tu. terutama bila berkumpul ramai-ramai. mula masing-masing nak membahan.

Tanpa kita sendiri sedar, bila membahan hingga menyebabkan orang tu menangis dan berdendam. Memang sebenarnya seronok bila mengenakan orang lain, tapi jangan sampai tidak terkawal, sangat bahaya. Banyak kes yang melibatkan kematian atau pergaduhan bermula dari masalah ini sarcasm dan provoke.

Begitu juga dalam perhubungan suami isteri, apabila suami pada mulanya hanya sarcasm menjadi provoke. Perempuan hatinya terlalu nipis, jika setiap hari diprovok mahu setiap hari makan hati. Bila sudah tidak mampu bertahan, mula bergaduh dan bergaduh. Lepas tu mula berantakan. Mohon dijauhkan.

Nasihat : Jaga mulut, takut kerana mulut badan binasa.


7 comments:

 1. kenalah sentiasa berwaspada. sebelum buat sesuatu kena fikir berkali2.
  gurau kena pada tempatnya dan berpada2..

  ReplyDelete
  Replies
  1. betui2, takut ada yang sedih ataupun sakit hati

   Delete
 2. Sarcasm dan provocation itu sangatlah toksik. Minta dijauhkan 🙂

  ReplyDelete
 3. setuju, bab mulut mmg kena jaga.

  ReplyDelete
 4. Diam lebih baik.. mulut yang berkata kata memang sangat bahaya..

  ReplyDelete