11 February 2019

Berfikiran Positif

Berfikiran Positif
Berfikiran positif akan membuat tubuh lebih sihat. Melihat segala sesuatu dari sudut pandang yang lebih membahagiakan. Contohnya fenomena lewat kahwin, maka dia akan mengedepankan harapan-harapan positif dan menyingkirkan bayang-bayang negatif.

Berikit adalah 5 kelebihan orang yang selalu berfikiran positif, dari penulis K. Wardhanie 
 1. Berfikiran Positif: Melihat Masalah Sebagai Cabaran. Bandingkan dengan orang yang melihat masalah sebagai cubaan hidup yang terlalu berat dan membuat hidupnya jadi terasa paling sensara di dunia. Dia merasa tercabar untuk mengatasi sesuatu dengan tenaga yang dia miliki.
 2. Berfikiran Positif: Menikmati Hidup. Fikiran positif akan membuat seseorang menerima keadaan dirinya dengan besar hati. Apa yang ada pada dirinya adalah sumber motivasi luar biasa yang dapat menampung diri dan hatinya untuk tetap bertahan dalam keadaan apa pun.
 3. Berfikiran Positif: Berfikiran Terbuka Untuk Menerima Saranan dan Idea. Selalu lebih memilih banyak mendengar dan lebih sedikit berbicara. Bersedia untuk dikritik dan selalu bersegera membenihkan diri. Apatah lagi apabila kita masih berusia belia, masukan dan nasihat yang bermakna akan sangat kita perlukan.
 4. Berfikiran Positif: Segera Menghapuskan Fikiran Negati. Memelihara fikiran negatif dapat diibaratkan membangunkan singa tidur. Fikiran – fikiran negatif nantinya akan membentuk peribadi – peribadi skeptikal, spesimis dan mengalah sebelum bersaing.
 5. Berfikiran Positif: Mensyukuri Apa Yang Dimiliki. Merupakan sebuah kebahagian luar biasa, apabila kita lebih sibuk mensyukuri apa yang kita miliki dan tidak mencaci apa yang kita tidak miliki. Hidup ini adalah rentetan syukur tidak berkesudahan , bukan caci maki kufur nikmat yang tidak akan habis dikenang.

5 Kelebihan Bersikap Positif
 • Mengatasi tekanan (stress). Berfikiran positif akan membantu anda untuk mengatasi tekanan (stress) dan mengabaikan pemikiran negatif dengan menggantikan fikiran pesimis kepada optimis.
 • Menjadi lebih sihat. Kesihatan tubuh badan tidak dapat di beli dengan wang ringgit. Fikiran kita secara langsung mempengaruhi tubuh badan dan bagaimana ianya berfungsi. Jika anda menggantikan fikiran negatif dengan ketenangan, kepercayaan dan kedamaian, bukannya dengan kebencian maka anda akan merasakan ketenangan.
 • Boleh mengambil keputusan yang betul. Berfikiran positif dapat mencegah anda daripada memilih keputusan yang salah atau melakukan perbuatan yang bertentangan yang merugikan anda. Dengan berfikiran positif, setiap keputusan yang anda ambil akan lebih tepat kerana anda dalam keadaan waras. Selain itu, anda tidak mudah terpengaruh dengan dengan keputusan orang lain kerana anda tahu apa pilihan dan kesukaan anda.
 • Memiliki banyak kawan. Orang yang berfikiran positif biasanya ada ramai kawan. Kerana, mereka mudah didekati dan memahami rakannya yang lain.
 • Hidup lebih bahagi. Percaya kepada diri sendiri bermaksud anda bahagia menjadi diri anda sendiri dan tidak mencuba untuk menjadi orang lain. Jika anda memiliki semangat berfikiran positif, hidup anda selalu bahagia.
 
Di hari Isnin yang penuh dengan semangat baru, marilah kita sama-sama amalkan gaya berfikiran positif ini.


3 comments:

 1. Alhamdulillah, tips yang cukup bermakna. Kadang² tu nak dapatkannya cukuplah payah tapi bila dah baca entri berkaitannya automatik kita lebih bersemangat. In Shaa Allah

  ReplyDelete