08 February 2019

Kanser Thymoma - #fightforcancer

 

Innalillahhiwainnailaihirojiun.. kemarin (semalam) kami menerima perkabaran bekas pelajar sekolah menengah (junior) telah kembali ke rahmatullah setelah lebih tiga tahun bertarung dengan kanser thymoma. Meninggalkan seorang anak bersama suami, serta mak, ayah dan ahli keluarga yang lain.

Kuatnya beliau bertarung sepanjang tiga tahun ni, setiap update dari kakak arwah telah kami ikuti tidak lama dahulu. Raut wajah arwah dan kakaknya hampir sama. Kakaknya senior kami sewaktu di sekolah menengah. Kenal arwah dan kakaknya pun semasa berlatih perlawanan hoki di sekolah.

Harini kami nak kongsi sedikit info mengenai kanser Thymoma dan rawatannya :

Kanser Thymoma
 • Peringkat I – kanser hanya terdapat di dalam timus. Semua sel kanser ada di dalam kapsul (kantung) yang mengelilingi timus.
 • Peringkat II – kanser telah menyebar melalui kapsul dan ke dalam lemak di sekitar timus atau ke dalam lapisan rongga dada.
 • Peringkat III – kanser telah merebak ke organ-organ berdekatan di dada, termasuk paru-paru, kantung di sekitar jantung, atau saluran darah besar yang membawa darah ke jantung.
 • Peringkat IV – dibahagikan kepada peringkat IVA dan IVB, bergantung kepada dimana kanser telah merebak.

Rawatan untuk Kanser Thymoma
 1. Pembedahan untuk membuang tumor adalah rawatan thymoma yang paling biasa. 
 2. Walaupun doctor membuang semua kanser yang dapat dilihat pada masa pembedahan, sesetengah pesakit boleh diberikan terapi radiasi selepas pembedahan membunuh mana-mana sel kanser yang tersisa. Rawatan yang diberikan selepas pembedahan, untuk mengurangkan risiko kanser akan kembali, dipanggil terapi pembantu. 
 3. Terapi radiasi adalah rawatan kanser yang menggunakan sinar-x berseri tinggi atau jenis radiasi lain untuk membunuh sel-sel kanser atau membuat mereka tidak berkembang. Terdapat dua jenis terapi radiasi. Terapi sinaran luar menggunakan mesin diluar badan untuk menghantar radiasi ke arah kanser. Tetapi sinaran dalam menggunakan bahan radioaktif yang dimeteraikan dalam jarum, benih, wayar atau keteter yang ditempatan terus ke atau dekat kanser. Cara terapi radiasi diberikan bergantung pada jenis dan peringkat kanser yang dirawat. 
 4. Kimoterapi adalah rawatan kanser yang menggunakan ubat-ubatan untuk menghentikan pertumbuhan sel-sel kanser, sama ada dengan membunuh sel atau dengan menghentikan mereka daripada membahagikan. Apabila kimoterapi diambil melalui mulut atau disuntik ke dalam urat atau otot, ubat-ubatan memasuki aliran darah dan boleh mencapai sel-sel kanser diseluruh badan. 
 5. Terapi hormon adalah rawatan kanser yang menghilangkan hormon atau menghalangi tindakan mereka dan menghentikan sel-sel kanser daripada berkembang.

 Al-Fatihah buat arwah.. #fightforcancer #stage4

6 comments:

 1. Allahu.
  Al Fatihah.Moga dugaan yang ditanggung di dunia meringankan hisab di mahsyar kelak.Dan syurga menjadi hadiah terbaik sebgai ganjaran kesabarannya.Aamiin.

  ReplyDelete
 2. Innalillahhiwainnailaihirojiun. Al-fatihah.

  ReplyDelete
 3. Innalilah hiwainna i'laihirojiun...

  ReplyDelete