Dalam Keterpaksaan oleh Ieya Sya (2015)


Review :
3/5. Kisah tentang seorang Danisya yang kehilangan kedua ibubapanya dan abangnya diculik sewaktu berumur 6 tahun. Dibesarkan oleh keluarga angkat, namun keluarga angkatnya juga meninggal. Kemudian kak kepada keluarga angkat menjadikan dia sebagai hamba, sehinggalah dia nekad untuk melarikan diri dan membawa diri ke Kuala Lumpur.

Kejadian berlaku terlalu pantas, semasa dalam perjalanan beg dia telah dicuri, selepas itu bertemu dengan penagih dadah yang hendak mencabul dia. Dalam kekalutan itu, dia bertemu Raiqal yang kebetulan kereta rosak di tepi jalan. Setelah itu, mereka di tangkap khalwat.

Bermulalah kisah kehidupan Danisya dirumah besar itu setelah bergelar isteri kepada Raiqal. Dihina, dimaki oleh Raiqah (suami sendiri), Natasya (adik kembar), Amzar (abang kandung), Danish (sepupu Raiqal) dan Aziera (x-gf Raiqal). Nasib masih berpihak kepadanya setelah ibu dan bapak mentuanya masih ada perasaan belas terhadapnya.

Cerita bertambah panas, bila Natasya diculik oleh Aziera yang meroyan setelah cintanya ditolak oleh Raiqal. Dalam kekalutan untuk menghalang Aziera dari menembak Natasya, Danisya yang tetiba menadah batang tubuhnya demi menyelamatkan Natasya. Semua terkejut termasuklah Amzar. Tanpa mengetahui yang Danisya adalah adik yang dicari selama ini.

Hal salasilah keluarga Danisya dan Amzar terbongkar setelah Amanda, kawan Danisya mendedahkan cerita sebenar. Sedih, pedih, pilu dan menyesal semua bersatu. Akhirnya, keluarga besar mereka bersatu dengan bahagia. (read : 16&17-Apr-2019)

Post a Comment

2 Comments

  1. bestnya...rasa nak cari novel ni la....

    ReplyDelete
  2. Kesiannya Danisya. Dari kecil hingga besar diduga dengan macam-macam ujian.

    ReplyDelete