10 Keistimewaan Perkembangan Janin 8 Minggu

Perkembangan dan pertumbuhan janin di dalam rahim ibu, yang telah memasuki minggu ke-8 kemenangan, telah berkembang pesat dari masa ke masa. Proses pertumbuhan janin baru adalah dalam bentuk embrio kecil untuk menyerupai biji kacang yang berukuran 1.6 cm. Pertumbuhan beberapa organ penting dalam janin 8 bulan hampir sempurna, beberapa di antaranya juga mula berfungsi dengan baik seperti jantung, otak, dan paru-paru pada janin. Apabila kehamilan mencapai minggu ke-8, embrio di dalam rahim ibu patut dijadikan janin.

Berikut adalah beberapa ciri pertumbuhan 8 minggu pertumbuhan janin:

1. Plasenta Mula Berkembang
Source: sbtlneet

Plasenta mula menyambung dengan janin pada usia kehamilan pada minggu 7 dan pada minggu ke-8, plasenta telah mula berkembang dan berkembang. Seperti yang kita ketahui bahawa plasenta berfungsi sebagai kakak kepada janin di dalam rahim, plasenta juga memainkan peranan untuk sentiasa melindungi janin dari pelbagai bahan berbahaya. Dalam janin 8 minggu, plasenta mula berkembang dan mula membentuk struktur yang disebut villi chorionic yang membantu melekatkan plasenta ke dinding rahim anda.

2. Wajah mula membentuk sempurna
Bahagian wajah yang pada minggu-minggu sebelumnya tidak begitu sempurna, selepas memasuki kehamilan pada minggu ke 8 wajah janin mulai menunjukkan kesempurnaan. Sesetengah organ di muka seperti mata, hidung dan telinga telah dilihat lebih jelas. Kepala janin juga membentuk bulat dan dapat dilihat dengan jelas di dahi yang seperti ditarik untuk menyerupai dahi di dalam manusia. Lekukan hidung juga sangat jelas dilihat, ini membuktikan bahawa kehamilan 2 bulan telah menunjukkan pertumbuhan janin yang sangat cepat.

3. Ekor Embrio Mulai Hilang
Sekiranya semasa kehamilan janin / embrio tinggi ke-6 masih menyerupai tadpole ekor, tetapi selama 8 minggu janin ekor ini akan hilang. Ekor ini sebenarnya adalah embrio tulang belakang bayi kemudian. Kehilangan ekor menunjukkan bahawa janin sedang mengalami pertumbuhan dan perkembangan yang sempurna kerana ia menunjukkan bahawa organ dan bahagian badan lain akan terus berkembang dengan baik.

4. Kaki Fetus semakin meningkat
Apabila minggu kehamilan anda meningkat, janin dalam rahim anda akan mengalami pertumbuhan yang tinggi. Perkara yang paling ketara ialah bahagian kaki dalam janin yang terus memanjang, meningkatkan berat badan dan ketinggian janin. Di samping itu, beberapa rawan pada janin mula tumbuh dan berkembang dengan baik. Menyokong pertumbuhan tulang pada janin anda dengan memakan banyak makanan yang mengandungi banyak kalsium.

5. Gerakan berlaku pada janin
Pergerakan yang menunjukkan perkembangan dan pertumbuhan janin akan berlaku pada minggu ke-8 kehamilan. Pergerakan janin 8 minggu dalam rahim anda boleh berlaku sehingga 60 kali per jam. Tetapi pergerakan ini tidak dapat dirasakan oleh anda, Ibu tidak dapat merasakan pergerakan janin kerana pergerakannya masih tidak stabil dan sangat perlahan. 8 minggu janin masih terlalu lemah supaya pergerakan yang terjadi pada janin tidak dapat dirasakan oleh ibu.

6. Lutut pada Fetus Mula Berkembang
Sebagai tambahan kepada bahagian kaki yang memanjangkan ketara, lutut janin 8-minggu juga mula tumbuh dan membesar. Ia adalah lutut ini yang kemudiannya menjadi alat yang sangat berguna ketika ia tumbuh. Di samping itu, siku pada lengan dan pergelangan tangan janin telah mula fleksibel, kadang-kadang janin juga bergerak untuk melenturkan pergelangan tangan, siku dan lutut perlahan-lahan. Menakjubkan bukan? Tidak lama kemudian janin di dalam rahim anda akan menjadi sangat aktif.

7. Sel saraf di otak mula aktif
Sel-sel saraf di dalam janin janin 8 minggu mula berfungsi dengan perlahan. Tetapi di sel-sel saraf otak mula cawangan dan menyambung satu sama lain supaya mereka mula membentuk laluan saraf primitif. Walaupun jalur saraf masih sangat mudah, beberapa fungsi otak mula berfungsi seperti organ bergerak dan organ penting dalam janin seperti paru-paru dan jantung. Apabila janin menjadi lebih tua, saraf akan saling berkaitan menjadi semakin kompleks.

8. Perubahan Fizikal Ibu-ibu Lebih Ketara
Bersama perkembangan dan pertumbuhan janin pada setiap minggu, menjadikan perubahan fizikal anda juga dengan cepat. Sesetengah daripada mereka mula melihat perubahan dalam perut ibu dan perubahan berat badan pada ibu. Perubahan dalam berat badan akan meningkat sekitar 1.3-1.8 kg pada trimester pertama kehamilan. Di samping itu, jumlah darah ibu juga akan meningkat, iaitu sekitar 40-50 peratus daripada normal, ini berfungsi untuk menyokong pertumbuhan janin dalam rahim anda.

9. Perubahan dalam mood anda perlu dikawal
Perubahan mood pada ibu semasa mengandung pada trimester awal memang boleh membuat anda kecewa. Tetapi sedar bahawa anda dapat mengawal perasaan anda dengan kesedaran diri anda. Emosi yang terlalu banyak atau terkubur akan menjejaskan pertumbuhan dan perkembangan janin anda dalam rahim. Untuk itu, cuba lakukan sesuatu yang boleh mengalihkan kemarahan anda dengan melakukan apa yang anda suka, seperti berjalan di taman atau menonton filem kegemaran anda.

10. Pengambilan Makanan Berkhasiat untuk Fetus
Pertumbuhan dan perkembangan janin 8-minggu perlu disokong oleh pengambilan makanan berkhasiat dari makanan Ibu. Sejak awal minggu kehamilan anda perlu memberi perhatian kepada pengambilan makanan anda, makan makanan berkhasiat bukan makanan yang anda inginkan. Elakkan makan makanan pedas dan terlalu asid kerana apa yang anda makan boleh menyerap janin yang sedang berkembang. Adalah dikhuatiri bahawa janin anda akan terganggu jika anda tidak mengekalkan makanan anda dengan betul.

Kehamilan yang memasuki minggu ke-8 memang menunjukkan pertumbuhan pesat dalam janin. Sesetengah organ dan organ penting mula tumbuh dan berfungsi dengan baik untuk memenuhi pertumbuhan organ-organ lain. Memandangkan pertumbuhan pesat janin 8 minggu, anda mesti mengambil makanan seimbang yang sihat dan berkhasiat untuk menyokong perkembangan janin dalam rahim. Mudah-mudahan artikel ini tentang ciri-ciri 8 minggu pertumbuhan janin boleh berguna untuk anda.

Sumber : Cintai Hidup

Post a Comment

2 Comments