Inilah 10 Fakta Janin 7 Minggu yang Wajib Anda Ketahui

Malam ni kami nak kongsi sedikit fakta yang kami baca tentang kandungan/janin 7 minggu yang wajib untuk anda ketahui. Beberapa informasi tentang janin 7 minggu tersebut boleh menjadi gambaran bagi kita untuk mempersiapkan kehamilan kita yang memasuki minggu ke-7 ni. Kita harus tetap menjaga keadaan kesihatan dan psikologi kita. 

Semoga artikel ini boleh memberi informasi yang bermanfaat mengenai perkembangan dan pertumbuhan janin pada minggu ke-7.

1. Lengan dan Kaki Janin Sudah Mula Terbentuk
Pertumbuhan dan perkembangan janin 7 minggu yang bermula dengan pesat, pertumbuhan organ pergerakan seperti tangan dan kaki mula berkembang. Bentuk tangan dan kaki telah mula dilihat pada minggu ke-7 ini. Walaupun saiznya masih kecil, janin mengalami pertumbuhan yang tinggi sekitar 1.25 cm. Fetus kecil ini kadang-kadang bergerak tetapi tidak menstabilkan pergerakannya. Pergerakannya menandakan pertumbuhan dalam janin janin, namun bermakna janin mula bergerak.

2. Sistem Pencernaan Mulai Terbentuk
Sebagai tambahan kepada beberapa organ penting yang mula tumbuh seperti otak, jantung, hati, dan buah pinggang, janin 7-minggu telah membentuk sistem pencernaannya. Sistem pencernaan ini agak kecil dan boleh dilihat secara telus jika anda dapat melihatnya. Kepentingan pembangunan dan pertumbuhan apabila sistem pencernaan dibentuk mesti disokong oleh pengambilan makanan yang baik oleh ibu. Makan ikan ayam, telur, dan hati untuk dapat memberikan pengambilan protein untuk perkembangan badan pada janin.

3. Hati Janin Mulai Berfungsi

Source: sbtlneet

Tidak seperti organ penting yang masih terbentuk, tetapi fungsi hati dalam janin 7 minggu telah mula berfungsi mengepam sel darah merah. Sel darah merah dipam oleh aliran hati dalam jumlah besar sehingga kord rahim terbentuk yang kemudian berfungsi sebagai organ penting kedua selepas otak. Jumlah sel darah merah dalam janin 7 minggu juga berfungsi untuk beberapa pertumbuhan dalam janin sendiri.

4. Mulai Terbentuk Alat Kelamin
Semasa minggu kehamilan, kemaluan janin mula terbentuk. Pertumbuhan ini akan sangat cepat setiap saat sehingga alat kelamin sempurna terbentuk. Melalui ultrasound anda tidak dapat melihat alat kelamin janin, sudah tentu, kerana mereka sangat kecil sehingga sukar untuk dilihat. Pada bulan ke-5 kehamilan, anda sudah boleh mengetahui hubungan seks bayi anda, jadi bersabarlah!

5. Rahim Ibu Mulai Berkembang
Tidak seperti saiz uterus pada minggu-minggu terdahulu, saiz rahim ibu mula berkembang sebanyak satu juta. Ini telah menyebabkan perubahan fizikal di dalam perut ibu dengan jelas pada minggu ini. Perkembangan rahim kemudiannya berguna untuk pertumbuhan dan perkembangan janin yang akan tumbuh lebih cepat dan lebih cepat. Pembesaran rahim menghasilkan perasaan mudah keletihan dan keletihan pada ibu. Untuk itu, semasa minggu ketujuh kehamilan anda perlu banyak rehat.

6. Ibu Perlu Banyak Istirahat
Sehingga minggu ke-12, anda akan sering mengalami loya dan muntah. Oleh itu, anda perlu mengambil banyak rehat dan tidak melakukan kerja keras dan membuat anda tertekan. Jaga keadaan badan anda sebanyak mungkin dan mesti melakukan lebih banyak perkara positif dalam masa lapang anda untuk memastikan mood anda stabil. Jangan mengambil terlalu banyak ubat untuk mengurangkan loya, anda harus mengambil ubat mengikut arahan doktor.

7. Ibu Masih Sering Emosional
Mereka yang berada dalam minggu ke-7 kehamilan anda sering akan merasa emosi dan meningkat dengan cepat dengan kesilapan remeh. Ini adalah semula jadi kerana rahim mula berkembang dan anda tidak biasa dengan keadaan. Belum lagi ini disebabkan oleh pembebasan beberapa hormon semasa kehamilan yang akan memberi kesan kepada perubahan psikologi dan juga perubahan fizikal ibu. Oleh itu, jika anda mempunyai pasangan yang dalam minggu ketujuh kehamilan, anda harus lebih bersabar dalam menangani dan membantu pasangan anda.

8. Hati-hati dengan Mual-mual dan Pendarahan Berlebihan
Sesetengah orang mungkin merasa bermasalah dengan gejala mual selama minggu ke-7 kehamilan. Ini dianggap sebagai gejala biasa yang berlaku pada usia 7 minggu. Tetapi perlu sedar jika rasa mual dan muntah berlebihan sehingga membuat anda merasa sangat lemah. Rujuk doktor anda supaya anda diberi resep yang boleh mengurangkan mual anda. Juga sedar pendarahan yang berlebihan di kawasan wanita. (maaf shu tak berapa faham makna resep)

9. Kepala Janin Sudah Terlihat Jelas Menunduk
Pada usia kehamilan yang memasuki minggu ke-7 kepala janin sangat jelas. Kepala janin akan melihat ke bawah dan dilihat dalam cairan yang merupakan air amniotik. Air amniotik akan membantu pertumbuhan janin dalam rahim. Kulit bayi masih kelihatan sangat nipis dan telus supaya otak dan pencernaan masih dapat dilihat dengan jelas dari luar. Tetapi bentuk hidung, mata dan telinga di kepala mula jelas menunjukkan bentuknya.

10. Janin Mulai Terhubung dengan Plasenta 
Keistimewaan perkembangan janin 7 minggu adalah permulaan hubungan kukuh antara janin dan plasenta. Plasenta adalah sekumpulan tisu yang terbentuk menjadi satu. Plasenta, atau biasanya dirujuk sebagai air, adalah organ yang melindungi janin hidup. Salah satu tugas plasenta adalah untuk menghalang mikroorganisma dan bahan kimia pencerobohan yang merugikan daripada menghampiri janin. Kerana peranannya yang penting dan sentiasa menjaga janin bersama, plasenta juga dirujuk sebagai kakak janin anda.


Sources : Cintai Hidup

Post a Comment

1 Comments