Perkembangan janin 9 minggu

Bayi anda kini janin! Dia sudah dapat melakukan gerakan kecil dengan tangan dan kakinya.

Bagi ibu, kehilangan selera makan boleh mengakibatkan penurunan berat badan. Walaupun begitu, Ibu masih memerlukan baju longgar kerana perut anda semakin besar.

Ibu boleh membeli pakaian mengandung. Membeli-belah memang boleh menjadi aktiviti yang menyeronokkan untuk melupakan ketidakselesaan yang berlaku akibat perubahan dalam tubuh anda.

 • Bayi anda tidak lagi menjadi embrio, tetapi janin - yang hidup, bernafas, dan tumbuh di dalam rahim anda.
 • Wajahnya kini mula terbentuk. Tubuhnya juga tumbuh, tidak seperti berudu tetapi semakin membentuk manusia. Kepala dan lehernya lebih tegak dan kelihatan apabila melakukan ultrasound.
 • Kadar jantungnya dapat dikesan melalui ultrasound. Hatinya telah selesai membentuk dan injap tidak lama lagi akan dibentuk.
 • Organ-organ penting seperti buah pinggang dan limpa mula terbentuk.
 • Puting dan folikel rambut juga terbentuk.
 • Ekor embrio di bahagian bawah tulang belakang telah hilang sepenuhnya.
 • Pergerakan bayi anda juga boleh ditangkap semasa ultrasound. Walau bagaimanapun, masih terlalu awal untuk Ibu merasakannya.

9 minggu perkembangan janin: Gejala kehamilan
 • Gejala mual dan muntah boleh terjadi sepanjang hari. Morning sickness tidak betul sama sekali. Sesetengah ibu boleh menghadapi trimester pertama tanpa gejala mual dan muntah. Tetapi jangan risau, ada beberapa cara untuk menangani mual dan muntah semasa kehamilan.
 • Mungkin anda merasa keletihan, sakit belakang, kesukaran untuk fokus, kehilangan selera makan dan mungkin penurunan berat badan (ya, itu mungkin berlaku!) Kerana badan anda menyesuaikan diri dengan bayi yang sedang berkembang.
 • Perubahan mood boleh berlaku secara dramatik.

9 minggu perkembangan janin: Rawatan kehamilan
 • Doktor boleh menetapkan vitamin mengandung seperti asid folik dan multivitamin supaya anda mendapat pengambilan nutrisi tambahan yang cukup untuk Ibu dan bayi. Oleh itu, penting bagi Ibu untuk memilih menu yang sihat dengan makanan yang kerap dan kecil, dan bukannya makan tiga kali sehari. Matlamatnya ialah sistem pencernaan anda tidak berfungsi terlalu keras dan akhirnya mencetuskan rasa tidak selesa.
 • Air adalah pilihan terbaik untuk memastikan anda terhidrat, terutama jika anda sering muntah. Anda boleh minum jus jika air tawar membuat anda lelah, atau anda juga boleh memilih sup yang sihat atau minuman isotonik untuk menggantikan elektrolit yang hilang dari badan anda. Jika mual dan muntah berlaku agak teruk, anda boleh berjumpa pakar obstetrik anda. Jika dehidrasi berlaku, doktor anda akan menasihatkan anda untuk menguruskan cecair melalui IV, jadi lebih baik untuk mengekalkan keadaan anda terhidrasi.


Post a Comment

5 Comments

 1. Subhanallah..besar pengorbanan ibu yg mengandung

  ReplyDelete
 2. Bila kak PC baca macam ni rasa seronok sangat-sangat..moga satu masa nanti Allah izin dengan kadar segera dan pada waktu yang tepat..aamiin.Mohon doakan ya Shu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. insyaAllah semoga Allah kurniakan keindahan rasa ni pada kak PC dalam waktu terdekat. aamiin..

   Delete
 3. terima kasih sudi singgah ke blog shu..

  ReplyDelete