Ulangtahun Hari Bersejarah 16/08 & 17/08

Bismillahirrahmanirrahim... Pada tarikh yang sama, telah melakar sejarah dalam hidup dimana segala tugas ayah telah diambil alih oleh seorang suami. Dulunya berstatus bujang bertukar menjadi isteri orang. Dimana kehidupan 360 berubah sepenuhnya. Alhamdulillah..

"Dan di antara tanda-tanda kebesaran Allah itu bahawa Dia jadikan bagi kamu pasangan hidup agar kamu mendapatkan ketenangan/kebahagiaan bersamanya. Kemudian Allah ciptakan di antara kamu berdua mawaddah dan rahmah." (Surah al-Rum, Ayat 21)


Perubahan yang dianggap telah dirancang, kerana tarikh pernikahan dan perkahwinan ditetapkan setahun sebelum. Waktu lebih afdal bak kata orang tua-tua adalah pada tarikh cuti sekolah dan selepas raya. Sanak saudara jauh berkumpul di suatu majlis. Meriah. Majlis pertama dalam keluarga.

Enam tahun belayar bersama anak-anak kapal, satu telah pergi dijemput Illahi. Bertiga menempuh pahit manis bersama. Masih bersama belayar dengan kasih sayang yang semakin utuh. Tak perlu hadiah, tak perlu penghargaan. Cukup sekadar ingat mengingati antara satu sama lain. Semoga dilindungi walaupun ombak menggulung tinggi.

# Al-Fatihah buat Amil Safwan Bin Azizul Hafiz dan A Latib Bin Salleh.

Post a Comment

4 Comments

  1. Al Fatihah kepada yang telah tiada...dan selamat ulang tahun.. Semoga bahagia bersama hingga ke akhir usia

    ReplyDelete