06 October 2020

Integriti

Assalamualaikum

Integriti | amalan bersikap jujur dan menunjukkan kepatuhan yang konsisten dan tanpa kompromi terhadap prinsip dan nilai moral serta etika yang kuat. Dalam erti kata sebenar buat kerja hendaklah dengan jujur, bersungguh-sungguh dan terbaik mengikut tatacara yang di kehendaki.

Jangan lupa pada setiap mata yang memandang, jangan pula lupa pada setiap mulut yang berkunci rapat. Tidak bermakna, diam itu mengikut mahupun mengiakan. Belum tentu yang mengikut itu semuanya sependapat.

Bila nilai integriti dalam diri sudah tiada, hilanglah segala nilai positif dalam diri. 

Orang sekeliling melihat dan menilai. Hanya segelintir tidak mampu menilai ataupun sengaja pejam mata? tepuk dada tanya iman, dimanakah pergi sikap integriti dalam diri sendiri dan anak seliaan.



28 September 2020

Special September Giveaway by Misya


Terma dan syarat di 
http://www.aimisyahirah.com/2020/09/special-september-giveaway-by-misya.html

Tarikh tutup pada 30 September 2020




27 September 2020

Drama | Cheese in the Trap (2016)

 

Watak Utama : Kim Go Eun as Hong Seol, Park Hae Jin as Yoo Jung, Seo Kang Joon as Baek In Ho dan Lee Sung Kyung as Baek In Ha.
Negara : Korea Selatan. 
Episod : 16.

Kisahnya bila Yoo Jung rakan sekelas Hong Seol yang baru balik dari latihan ketenteraan, dan masalah mula timbul sedikit demi sedikit kepada Seol. Kebongkaran kes kawan songlap duit, dan banyak lagi. Ini semua melibatkan salah faham antara rakan sekelas lain terhadap Seol. Padahal dia tak tau apa-apa pun. Lebih kurang macam tu lah.

Jung ni ada dark side dia yang semua orang tak tahu, hanya anak angkat ayahnya iaitu In Ha dan In Ho yang tau. Jung dan dua beradik ni dulu rapat, tapi atas sebab peristiwa salah faham buatkan Jung menjauhkan diri dari dua beradik ni. In Ha ni macam mental pun ada. hehehe.. adik dia In Ha ni pun salah faham dengan Jung juga masa sekolah dulu sampai larikan diri.


Cerita ni pasai budak sekolah, jadi tak banyak adegan pelik-pelik. Makin lama, Seol dan Jung makin rapat, sebabnya bila semua masalah yang timbul berpunca dari Jung tapi dia putar alam, dah jadi orang lain pulak puncanya. Seol ni sepertinya tersalah faham terhadap Jung, dan rasa serba salah tu buatkan mereka jadi makin rapat. Akhirnya couple. ececeh..


In Ho tetiba muncul sebab dia larikan diri dari hutang, dan jumpa pulak dengan Seol, kebetulan Seol couple dengan Jung, masa ni masing-masing dah bermusuh. In Ho suka pada Seol, tapi pada Seol mereka hanyalah kawan rapat dan dia tolong In Ho dalam mengejar impiannya untuk menjadi pemain piano.


Dalam cerita ni Jung ni nampak comel dan pelik sikit. Dia ni sesuai dengan watak pendiam dan misteri macam ni. 


Disebabkan Jung memalukan In Ho dalam satu majlis, In Ho telah membalas dendam pada Seol yang kebetulan terserempak dengannya. Seol terlibat dalam kemalangan. Jung sayangkan Seol, tapi sebab kemalangan tu berpunca dari dia juga, dia putuskan hubungan dengan Seol dan pergi mencari diri sendiri lebih dari 2/3tahun.

Seol setia menunggu Jung hingga ke akhirnya. Ceritanya tamat bila semua email-email Seol dibaca oleh Jung. I tunggu jugak kot mereka ni berkahwin. hohoho


Ni ha In Ha, kali ini membawa watak macam mental sikit. comel!

34# Nasi Lemak Pandan



Assalamualaikum

Hari ini tekak terasa teringinnn sangat nak makan nasi lemak pandan, selalu orang makan di waktu pagi, tapi kali ini kita makan waktu makan malam. Lepas makan, sambung tengok #BigStage, dan selebihnya menternak lemak sebaik mungkin. Ok gambar di atas hanyalah sekadar ilustrasi. Kali ni, hijaunya tak nampak sangat. 

Resepi Nasi Lemak Pandan
Bahan-bahannya:
  • 5 cawan beras biasa – dibasuhkan dan ditoskan
  • 2 cawan santan + 4 cawan air 
  • 1 sudu kecil pewarna hijau (shu tak letak sebab pewarna kehabisan)
  • 10 helai daun pandan – kisar dengan air 1 cawan air
  • 2 helai daun pandan – disiat dan disimpul
  • Minyak masak 1 sudu besar (gantikan dengan planta)
  • Garam dan gula secukup rasa

Nasi Lemak enak dihidangkan bersama sambal ikan bilis, ikan bilis goreng, ayam goreng celup tepung, telur rebus dan sedikit timus untuk hiasan. 

Masa menghidang makanan, Sofia bertanya "ibu cakap nak buat nasi lemak hijau, tak nampak warna hijau macam kulit timun ni.." ibu berhuhuhu lah nak menjawab.

17 August 2020

Novel | Suamiku Ketua Gengster

Assalamualaikum 

27263827. sy475

Review:
4.5/5 rate. Tengku Ishaan Danish. Orangnya berkarisma, berpenampilan segak dan menjadi rebutan ramai wanita. Dengan jawatan CEO Seri Jaya Holding Berhad yang disandangnya, sesiapa saja menanti peluang untuk mendekati. Namun siapa duga, di sebalik semua itu, dia adalah seorang ketua gengster!

“Kau jangan fikir aku akan berhenti di sini saja Sarah. Selagi kau tak jadi milik aku, selagi itulah aku akan terus kejar kau sampai akhirnya, kau sendiri yang datang menyerah pada aku. Itu janji aku.” ~ Tengku Ishaan Danish

Nurul Salah Sulaiman. Dia hanyalah seorang gadis biasa. Tiada impian lantaran hidup sendiri lebih banyak diatur orang sejak dulu. Caranya kekampungan, rupanya pun tidak seindah mana, tetapi mengapa dia juga yang dikejar Tengku Ishaan Danish sedari dulu? Apa istimewanya dia di mata lelaki itu hingga Tengku Ishaan Danish sanggup melakukan apa saja demi mendapatkan cintanya?

“Tengku buat apa ni, hah? Suka hati saja nak babitkan saya dalam masalah Tengku dengan awek Tengku. Tengku jangan fikir Tengku tu orang kaya, Tengku boleh cakap apa saja yang Tengku suka tanpa fikir perasaan orang lain!”~ Sarah

Dellina Datuk Mokhtar. Lapan tahun dia menunggu Tengku Ishaan Danish. Mampukah dia menerima hakikat apabila Tengku Ishaan Danish memilih Nurul Sarah sebagai isteri dan bukan dirinya? Rahsia apakah yang wujud antara Dellina dan Tengku Ishaan Danish hingga Dellina sukar melepaskan lelaki itu pergi begitu saja? Manakala Dahlan, bekas tunang Sarah, mampukah melihat Sarah hidup bahagia di samping Tengku Ishaan Danish setelah Sarah menjatuhkan maruah dia sekeluarga?

02 August 2020

Giveaway by ejulz & shirven

Assalamualaikum 


Syarat penyertaan di
https://ejulz.blogspot.com/2020/08/giveaway-by-ejulz-shirven.html

Tarikh tutup pada 15 Ogos 2020

Jangan lepaskan peluang untuk sertai giveaway dan support rakan blogger kita. 

29 July 2020

Drama | Forget You Remember Love (2020)

Assalamualaikum 

garveyjin hashtag on Twitter

Watak Utama : Fair Xing as Ye Qian Yu, Garvey Jin as Shan Jun Hao / Tong Hao, Jiang Xing Cheng as Fan Yunyi, Cavan Wen as Tai Chu.
Negara : China
Episod : 38

Kisah bermula bila QianYu secara tak sengaja hampir terlanggar CEO Senwell, JunHao yang telah terlibat kemalangan yang dirancang dalam menjatuhkan dia, dan hilang ingatan. Dia sebabkan takut, QianYu menjaga JunHao dan memberi nama Tong Hao. Berbeza personaliti antara CEO dengan orang biasa.



JunHao ni lebih dingin berbanding TongHao. TongHao disenangi oleh orang sekeliling, sepanjang TongHao hilang ingatan, Senwell kehilangan peneraju yang berkaliber. QianYu dan TongHao mula bercinta. Kesian pada TaiChu, minat saja boleh, tapi bertepuk sebelah tangan.

Forget You, Remember Love (2020) | DramaPanda



Setelah bersulam cinta, berita kehilangan JunHao mula diperkatakan. QingYu yang pada mulanya ingin mengembalikan JunHao kepada keluarga sebenarnya tidak berjaya kerana JunHao terlibat kemalangan dan ingatannya telah kembali pulih. Personaliti TongHoa jugak turut hilang.



Suka sikap QingYu ni tidak berputus asa walaupun dan tahu JunHao ni tak ingat dia langsung. Menjadi cleaner, dan setiap hari ada saja masalah yang ditimbulkannya, pening kepada JunHao.

Akhirnya, JunHao ingat semula perkaitan antara dia dan QingYu. Kalau nak tahu, JunHao ni sudah hampir kahwin dengan YunYi, tapi kemalangan. Kali ke-dua pada hari perkahwinan, pelamin "anganku musnah".

Terjadi konflik yang hampir buat Senwell hampir lingkup antara JunHao dengan ZiQian.

Diakhir cerita, boleh pembantu JunHao tertinggal cincin perkahwinan bossnya. Entah macam mana, tertiba QingYu terpijak cincin yang hilang dahulu. Pergh sangat kebetulan part ni. hehe



Cantik Fair Xing berpakaian pengantin ni.

25 July 2020

Drama | Hua Jai Sila, Heart of Stone (2019)

Assalamualaikum 


Watak Utama : Tor Thanapob Leeluttanakajorn as Sila Wisetworawet / Aran Ritthinatkosol (Tor/Si), Fern Nopjira Lerkkajornnamkul as Minta Kanasrikul, Wattanajinda Sirapan as Pinsuda / Mam (Tor's aunt) and Ann Siriam Pakdeedumrongrit Sida Rittinatkoson (Ae's mother).
Negara : Thailand
Episod : 27

Tor seorang budak yang kematian ibunya, dan dipaksa untuk tinggal bersama keluarga ayahnya. Sering dibuli oleh adik dan ibu tirinya. Begitu juga Minta yang terima nasib sepertinya. Terlepas dari penyiksaan hidup, Tor menggunakan nama Sila untuk identiti baru.

Tor ingin membalas dendam pada mereka yang telah membuli dia semasa kecil, termasuklah kakak Minta. Sehingga suatu masa, kakak Minta terjerat dengan tipu muslihat Tor. Minta berusaha menyakinkan kakaknya bahawa itu adalah Tor yang dia kenal semasa kecil.

Pinsuda, makcik Tor telah dibunuh oleh Sida, iaitu mak tiri Tor. Tinggallah Tor berseorangan. Namun di temani oleh Minta. Suda ni boleh tahan juga dalam seni pertahankan diri, tapi terbunuh juga. Ala cita lebih kurang gangster-gangster lah ni.

Tak berhenti disitu, Suda merancang untuk menyakiti Tor dengan menculik Min. Semasa pergelutan itu, Suda telah tertembak anaknya sendiri, dan berjaya meloloskan diri. Min kena tembak teruk.



Mereka berdua berkahwin. Di akhir cerita, kakak Min sudah insof, ibu tiri Tor sudah insof gamaknya sebab sebahagian badannya terbakar teruk. Kami suspek mereka bercinta masa kanak-kanak lagi.

Happy ending..

12 July 2020

Salam Kerinduan

Assalamualaikum 


Tiga bulan menghilang tanpa khabar berita. Ada saja di sini tidak ke mana-mana. PKPP ni nak ke mana kalau tidak ke tempat kerja dan balik rumah. Anak dara pun sudah masuk sekolah 1haribulan baru-baru ni.

Rindu sahabat-sahabat alam maya, namun kesihatan membataskan kami untuk update blog. Banyak benda nak dicerita kan. Dengan harapan boleh berblogging lagi lepas ni.. Bulan April last kami update.

Kami doakan sahabat-sahabat semua sihat-sihat selalu.. Aamiin

20 April 2020

PKP Fasa III - Bersabar dan Kuatkan Semangat

Assalamualaikum 


PKP Fasa 1 : 18/03/2020 - 31/03/2020 (14 hari)
PKP Fasa 2 : 01/04/2020 - 14/04/2020 (14 hari)
PKP Fasa 3 : 15/04/2020 - 28/04/2020 (14 hari)
PKP Fasa 4 : 29/04/2020 - 12/05/2020 (14 hari)
PKP Fasa 5 : 12/05/2020 - 26/05/2020 (14 hari)
#ramalan #stayathome #workfromhome #staysafe #1meter #pkp

20/04/2020, Isnin - Seperti kita semua sedia maklong, sekarang kita menyesuaikan diri untuk Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bagi fasa ke-tiga. Sebulan lebih berkurung di dalam rumah. Berkurung maksudnya, kurang interaksi secara langsung, alam maya takda masalah. Yelah, nak membawang dengan jiran sebelah rumah pun takut.

PKP Fasa-3 ni bermula 15/04/2020 hingga 28/04/2020. Puasa tahun ni, jangan berangan nak balik kampung berpuasa dengan keluarga sanak saudara. Jangan berangan pergi ronda 3 pusingan bazaar ramadhan tak beli apa-apa, alih-alih balik beli dekat Mcd. Jangan berangan nak merasa waktu balik kerja sejam awal (essential service saja yang merasa). E-bazaar pun entah on entah tidak. Bersiap sedia keluarkan periuk belanga dan resepi-resepi baru korang. Silap-silap raya pun bermaafan guna video call.

Cuma nak pesan, kita telah memasuki fasa ketiga iaitu 33hari berkurung dengan meminimakan kes penyebaran Covid-19 ni. Terus bersabar menunggu arahan pihak atasan. Jangan musnahkan 33hari orang lain yang berkorban hanya kerana sikap pentingkan diri sendiri kita. Dengan ada sesetengahnya gaji di potong (jika ada), peniaga yang hampir terputus kewangan. Bersabar dan terus bersabar.

Elakkan ditahan semasa PKP ini, patuhi segala arahan pihak berkuasa. Mana yang terpaksa keluar bekerja, pastikan ada bersama Surat Pelepasan dari syarikat dan id pekerja. Lesen dan roadtax kenderaan semestinya kena ada dan tak tamat tempoh. Mana-mana ketua keluarga yang terpaksa keluar untuk membeli barang keperluan, ikut arahan PKP. Yang paling penting utamakan amalan kerap cuci tangan dan jaga jarak 1 meter. Balik rumah terus mandi.

13 April 2020

Hari ke-25 Perintah Kawalan Pergerakan

Assalamualaikum 


13/04/2020, Isnin - Tanpa sedar, sudah hampir sebulan kita menyesuaikan diri dengan keadaan baharu ini. Tahniah kepada semua yang memberi kerjasama dalam memerangi Covid-19 ni. Tahniah kepada frontliner Malaysia yang mampu bekorban untuk keselamatan rakyat Malaysia sendiri. Tak lupa juga kepada pihak atasan yang bekerja keras demi memastikan keselamatan dan kesihatan rakyat Malaysia.

Di media sosial, ramai orang menyelar sikap segelintir rakyat yang masih keras kepada, dan bersikap pentingkan diri sendiri. Pelbagai inisiatif telah kerajaan berikan antaranya Bantuan Perihatin Negara (BPN) yang kebanyakkannya menerima RM1,600 untuk seiisi keluarga, tetapi pada peringkat pertama ini menerima sebanyak RM1,000. Boleh dikatakan hampir semua menerima bantuan ini.

Dulu heboh diperkatakan mengenai kluster tabligh di Masjid Seri Petaling, namun baru-baru pelbagai kluster telah muncul, antaranya kluster oversea dan sub-kluster madrasah-madrasah. Ini menjadikan Selangor antara negeri tertinggi di Malaysia dengan kes sebanyak 1,236. Diikuti oleh Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur 803, Johor 558, Sarawak 342, Negeri Sembila 318, Sabah 266 dan lain-lain negeri dengan bilangan kes kumulatif bawah 250 kes. (statistik setakat 12/04/2020 @5.00petang).

Alhamdulillah.. daripada jumlah keseluruhan kes, boleh dikatakan 45peratus daripadanya telah sembuh.

Kalau perasan setiap kali berita, kenyataan akhbar mahupun semua media sosial, langkah kebersihan selalu diketengahkan iaitu "Sentiasa mengamalkan tahap kebersihan yang tinggi pada setiap masa dengan kerap mencuci tangan dengan menggunakan air dan sabun serta sentiasa amalkan jarak sosial selamat (social distancing) sekurang-kurangnya 1 meter dari orang lain."

#stayathome #workfromhome #staysafe #dudukdirumah 

10 April 2020

Drama | The Perfect Match (2017)

Assalamualaikum 



Watak Utama : Ivy Shao as Wei Fen Qing, Chris Wu as Huo Ting En, Ben Wu as Meng Shao Wei, Suan Wang as Meng Ru Xi / "Gina".
Negara : Taiwan
Episod : 22

Berkisah mengenai seorang chef terkenal, Ting En mempunyai restoran mewah yang menjadi destinasi pencinta makanan di seluruh Asia. Terkesan dengan komen netizen yang mendakwa makanan dari Fen Qing setanding makanan yang dimasaknya. Ting En turun ke pasar malam untuk mencari Fen Qing dan menunjukkan bakatnya.

Manakala Fen Qing yang kematian bapa, hidup bergantung pada sebuah jurnal catatan bapanya walaupun ada helaian yang hilang. Belajar sendiri demi membantu emaknya dan untuk tampung persekolahan adiknya. Kawan baiknya, Shao Wei yang seperti keluarga sendiri. Setelah Ting En datang ke gerainya, Fen Qing pergi semula ke restoran Ting En untuk menunjukkan bakatnya, tapi dia minta seminggu untuk belajar nak dapatkan rasa masakan seperti Ting En buat.



Sepanjang tempoh seminggu tu macam-macam berlaku. Kisah paling comel bila Fen Qing buat agreement untuk rahsiakan yang dia takut gelap. Dia juga telah membantu restoran Ting En dalam tangani masalah yang berpunca dari ketua chef yang membelot. dan berjaya!



Pembantu Ting En ni serius kelakar. Setiap scene buat kita tertunggu-tunggu kemunculan dia. macam scene di bawah ni. Dia sangat pandai memainkan wataknya.



Konflik berlaku bila Ting En menghadiahkan Fen Qing buku resepi keluarganya. Kebetulan mak Fen Qing membongkar bahawa itu adalah tulisan suaminya dan mendakwa berkait rapat dengan keluarga Ting En. Bila kesemua kekalutan berlaku, syarikat dan restoran Ting En telah diambil alih oleh adiknya. Dia melepaskan jawatan dan menjadi peniaga di tepi jalan.

Fen Qing yang ada sedikit saham dalam syarikat Ting En, mengambil alih syarikat tu dari adik Ting En. Bekerja keras siang malam.



Kesudahan yang menggembirakan bagi pasangan kekasih ini. Comel Fen Qing dengan style rambut tu.

Sekian terima kasih

02 April 2020

Pencarian Bloglist 2020 by MK

Assalamualaikum 


Syarat penyertaan adalah 
http://duniamisskepeng.blogspot.com/2020/03/pencarian-bloglist-2020-by-mk.html

Tarikh tutup adalah belum ada. harap shu tak terlepas.

01 April 2020

Senarai Peserta Segmen Bloglist 2020 Cida

Assalamualaikum 


Tamatlah sudah segmen kali ini. Terima Kasih kepada yang support. Memandangkan shu dah tukar link url blog, sama-sama kita blogwalking lepas ini ya.. 
  1. https://adiiitroublesome.blogspot.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html
  2. https://www.aienienka.com/2020/03/segmen-segmen-bloglist-2020-cida.html
  3. http://www.ombakbergigi.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html
  4. https://cikcappuccinolatte.blogspot.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-by-ibu-cida.html
  5. https://kasihkuamani.blogspot.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html?m=1
  6. https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html
  7. https://www.uminazrah.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html
  8. https://belogcheqpimana.blogspot.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html
  9. https://toeverymelody.blogspot.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html
  10. https://mieyhelmi2769.blogspot.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html
  11. http://www.aimisyahirah.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html
  12. https://alfathcom29.blogspot.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html
  13. https://www.farhanajafri.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html
  14. https://tiaarasapphire.blogspot.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html
  15. http://www.mamapipie.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html
  16. http://www.zukidin.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html
  17. https://pemudattbc.blogspot.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html
  18. http://secretwhisper.net/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida/
  19. https://www.mialiana.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html
  20. http://zzzyy.blogspot.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html
  21. https://aerillhassan.blogspot.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html
  22. https://sayapejuangbahasa.blogspot.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html
  23. http://www.zianaeunos.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html
  24. https://at-tarmizi.blogspot.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html
  25. https://akukaudansesuatu.blogspot.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html
  26. https://thepolarishana.blogspot.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html
  27. https://www.kakgojes.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html?m=1
  28. https://loveneddy.blogspot.com/2020/03/segmen-bloglist-2020-cida.html

31 March 2020

Segmen Bloglist 2020 Cida

Assalamualaikum 


Segmen ni bertujuan untuk memperbaharui bloglist Shu yang sudah lama terbiar. Tanak banyak cakap, syaratnya seperti dibawah :

Syarat Penyertaan :
  1. Follow blog ini.
  2. Update entri bertajuk "Segmen Bloglist 2020 Cida".
  3. Tinggalkan link URL di dalam komen di bawah.

Tarikh tutup adalah pada 31/03/2020.

Segmen Bloglist Blogbabyshambles

Assalamualaikum 


Syarat penyertaan di bawah 
http://akukaudansesuatu.blogspot.com/2020/03/segmen-bloglist-blogbabyshambles.html

Tarikh tutup penyertaan adalah 15/04/2020.

Hari ke-14 Perintah Kawalan Pergerakan

Assalamualaikum 


31/03/2020, Selasa - Bila masing-masing kerja dari rumah, waktu bekerja sangatlah tidak terhad 08:30 hingga 17:30 saja, kadang-kadang malam pun kena buat kerja. As usual, lebih jam 6 petang selalu shu buat keesokkan pagi. Mungkin boss-boss busy meeting, lewat petang baru tengok.. haa agak je lah macam tu. hehehe

Letihnya kerja di rumah, sambil buat kerja lari p memasak, lari basuh baju, lari ke toilet. Paling busy pun lari potong bawang dan sayur sebelum mak mertua masakkan. hehe busy sangatttt..  Letih tu tak letih pun, cuma pelbagai ragam. Perbezaannya kalau di tempat kerja, bermeditasi dalam toilet 30 minit pun boss tau awak dalam toilet. Dirumah takkan nak cakap awak dekat toilet. Belum campur "ibu, ibu cantik tak Sofia color", "ibu, ibu buka tab" "ibu, ibu nak belajar" "ibu, ibu nak mandi". hahaha

Apa yang penting amalkan gaya hidup yang sihat. Selalu cuci tangan dengan sabun, sekiranya takda atau jauh dari air, guna hand sanitizer. Pakai face mask yang surgical mahupun N95 pabila berada diluar kawasan rumah terutama ke tempat kerja. Jaga jarak 1 meter antara satu sama lain. Dan terus mandi sekiranya pulang dari kerja mahupun membeli barang keperluan.


Kes setakat semalam, 30/03/2020 17:30.

30 March 2020

Hari ke-13 Perintah Kawalan Pergerakan

Assalamualaikum 


30/03/2020, Isnin - Alhamdulillah.. masih dalam keadaan terkawal. Roti, sangat susah nak jumpa.  Dua minggu ni, baru sekali dapat merasa roti itupun yang plastik hijau. Berdiet kita dibuatnya. 

Bahan mentah seperti ayam dan daging masih ada, ikan sudah kehabisan stok. Sayuran masih terkawal dan mencukupi dalam peti ais. Nak kata panic buying, tidak lah. Mertua jenis asal keluar rumah mesti beli bahan mentah, pastu simpan. Baru-baru ni kami hanya topup mana yang terkurang saja. Yela sebelum ni mereka berdua saja, bila PKP ni anak menantu tinggal bersama jadi capacity sudah bertambah. 

Terima kenyataan dengan redha bahawa PKP akan dilanjutkan sehingga 14 April 2020. Hulu Langat antara kawasan tertinggi kes setakat hari ini. KPKD di sesetengah kawasan telah bermula hari ini. Bertambah seram nak masuk kerja. Dengan alasan ada kerja kecemasan baru berani nak masuk kerja, kalau tak memang shu akan #workfromhome

Sofia pula akan ada E-Classroom bermula 1 April ni. Biar dia belajar, kalau tak sambil ibu tengah buat kerja, dia selit nak tengok youtube lah, game lah.

#juststayathome #workfromhome #dudukdirumah 

29 March 2020

Hari ke-12 Perintah Kawalan Pergerakan

Assalamualaikum 


29/03/2020, Ahad - Cukup sudah seminggu bertugas seawal 6.30 pagi setiap hari. Minggu depan giliran orang lain pula. Selamat bertugas kepada rakan-rakan yang terpaksa ke tempat kerja dalam masa Perintah Kawalan Pergerakan ini. Amalkan gaya hidup yang sihat, sentiasa cuci tangan, pakai face mask, dan jaga jarak 1 meter antara yang lain.

28 March 2020

Hari ke-11 Perintah Kawalan Pergerakan

Assalamualaikum 


28/03/2020, Sabtu - Setelah seminggu lebih kita #stayathome mahupun #workfromhome, harini terasa nakkkk sangat keluar naik moto meronda sekitar taman, tapi big NO. Bertahanlah dua minggu lebih saja lagi..

Harini jijoi nak makan ikan kembung masak pindang.

Pindang & Singgang, Menu Lebih Sihat Lepas Raya. - RASA
Bahan-bahan:
4 biji bawang besar merah (dimayang)*
2 hirisan lengkuas*
Halia sebesar Ibu jari (dimayang)*
2 batang serai (dihiris/diketuk)*
4 biji cili merah (ditumbuk kasar)*
Kunyit hidup sebesar ibu jari (dihiris)*
1-2 keping asam keping*
Sedikit belacan*
1 sudu besar serbuk kunyit*
500 ml air*
8 ekor ikan kembung
1 sudu kecil garam
6 biji bendi
2 biji tomato (dibelah 4 setiap biji)
2 ranting daun kesum (kutip belakang rumah)

Cara-cara:

  1. Masukkan kesemua bahan bertanda * ke dalam periuk dan nyalakan api, hingga mendidih.
  2. Kemudian, masukkan ikan kembung, bendi, tomato, dan daun kesum. Biarkan mendidih.
  3. Masukkan garam dan rasa.
  4. Sedia untuk dihidang.
gambar : google

27 March 2020

Hari ke-10 Perintah Kawalan Pergerakan

Assalamualaikum 


27/03/2020, Jumaat - Situasi terkini Covid-19 di Malaysia.


sumber : Kenyataan Akhbar KPK

Hari ke-9 Perintah Kawalan Pergerakan

Assalamualaikum 


26/03/2020, Khamis - Situasi terkini Covid-19 di Malaysia dan Jumlah kes kematian terkini Covid-19 di Malaysia.



sumber : Kenyataan Akhbar KPK

26 March 2020

Hari ke-8 Perintah Kawalan Pergerakan

Assalamualaikum 


25/03/2020, Rabu - Hari ini jadual kena masuk kerja. Dalam perjalanan ke tempat kerja, kena roadblock. Mereka hanya nak kenalpasti berapa orang dalam kenderaan. Dan sekiranya ditahan untuk spot-check, jangan panic jangan gabra, hanya keluarkan kad pekerja dan surat pelepasan, melainkan mereka minta lesen or ic, bergantung pada pegawai bertugas. Jangan pula bawa keluarga keluarkan kad pekerja, apa jadahnya g keja bawa anak bini.

Dalam pejabat masih pakai face mask, sebab ada satu masa akan sampai 5 hingga 10 orang berkumpul. Elakkan selagi boleh elak. Sebab di rumah mak mertua ada seorang budak 5tahun dan warga mas 90-an

Beli makanan pun keluar awai dari biasa atas arahan bos. Turn shu untuk jadi runner kali ni, beli nasi ayamas. Boleh di makan. Hand sanitizer usah dicakap, lepas pegang barang semuanya di cuci. Balik pejabat sambung cuci dengan air + sabun dettol. Punyalah takut.

Nasi Ayam Percik - Ayamas
Balik rumah terpaksa ke kedai beli barang dapur sikit. Kedai tak ramai orang, masih jaga jarak 1 meter. Balik rumah barang-barang tadi shu letakkan di satu sudut sementara waktu. Sampai rumah perkara pertama shu buat, terus mandi dan cuci baju. Cuci baju berasingan dengan baju yang lain. Dengan Sofia, tak terus borak dengan dia. Malam sikit baru borak.

Bila malam, tengah borak ibu hang terlelap Sofia oi.. hehe sedar sedar budak kecik ni pun dah terlelap.

25 March 2020

Hari ke-7 Perintah Kawalan Pergerakan

Assalamualaikum 


24/03/2020, Selasa - Seminggu sudah kita menjalani PKP, dan diharapkan semuanya baik-baik belaka. Tiada apa-apa aktiviti yang dapat dilakukan melainkan rutin yang sama sebelum ni. Hanya tambahan tonton cerita Korea. hiks

Belum ditimbang berat masing-masing memandangkan semuanya duduk dirumah, makan, tido, makan, tido.


24 March 2020

Giveaway : Teka Harga Stationery by Redza Channelz

Assalamualaikum 


Syarat penyertaan di
https://redzachannelz.blogspot.com/2020/03/giveaway-teka-harga-stationery-by-redza-channelz.html

Tarikh tutup penyertaan adalah 25 Mac 2020

Jawapan : RM 25.00 +-

Drama | Love Around (2013)

Assalamualaikum 


Watak Utama : Annie Chen as Liang Xiao Shu, George Hu as Zhou Zhen, Yumi Chiu as Yu Mi, Simon Hsueh as Zhan Mu Shi.
Negara : Taiwan
Episod : 21

Xiao Shu, seorang DJ Radio yang kekasih dia kantoi curang dengan perempuan lain. Dia terjumpa Zhou Zhen, di sini lah mereka saling mengenali. Zhou Zhen sebelum ini kecewa ditinggalkan kekasih, ingin tolong Xiao Shu yang telah kecewa seperti dia. Parent Xiao Shu ni disiplin sikit, kena balik sebelum jam 10 malam.

Zhou Zhen anak gengster pencen. Ayah dia banyak buat kerja baik dan suka dengar satu slot dalam radio yang selalu kecam dia. haha yela DJ anti giler dengan gengster ni, hari-hari ada saja benda buruk yang keudara.

Sebab dah tak tahan, ayahnya buat keputusan untuk membeli station radio ni, tapi Zhou Zhen pulak bekerja di sana sebab nak tolong Xiao Shu hadapi krisis ni, tanpa pengetahuan Xiao Shu bahawa ini agenda ayahnya.


Mereka mula jatuh cinta. Dengan kepercayaan makan gula-gula cinta, pembantu Zhou Zhen termakan gula-gula cinta rakan Xiao Shu. hehe


Keadaan menjadi sulit apabila mereka mengadakan perjumpaan bersama ahli keluarga masing-masing. Rupanya dulu ayah Zhou Zhen ditembak oleh ayah Xiao Shu dan secara tak sengaja melanggar mati abang dia.

Keadaan bertambah teruk apabila ibu Xiao Shu tidak dapat terima kenyataan kematian anaknya tu. Zhao Zhen terpaksa putuskan hubungan mereka berdua sebab tanak Shu tertekan dan mengetahui cerita sebenar.


Akhirnya Xiao Shu ingat semua detik-detik kemalangan itu, dan sedar bahawa ayahnya ada sesuatu yang disembunyi. Semuanya terbongkar, ibunya tak dapat terima kenyataan tu. Akibatnya, ayah Xiao Shu tinggalkan rumah.


Macam-macam telah dilakukan oleh dua kekasih ini untuk satukan kembali ayah dan ibu Xiao Shu. Pengakhiran cerita, di majlis perkahwinan mereka ayah Xiao Shu pun datang sekali. Happy Ending..

Sekian,