29 December 2020

Segmen 24 Jam Bloglist #39 MiaLiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Januari, Februari dan Mac 2021 di MiaLiana.com bermula pada 10.00 pagi 29/12/2020 sehingga 10.00 pagi 30/12/2020. Semua blogger dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog MiaLiana.com / Like Fanpage MiaLiana.com / Follow Instagram @mialiana (mana-mana yang ada)
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #39 MiaLiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog MiaLiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2020.

** jom support Mia Liana....

28 December 2020

Hiking Bukit Sg Long, Kajang


Aktiviti yang tak dijangka pun pada mulanya. Ex-officemate ajak serta dia untuk tengok awan karpet di Bukit Sg Long. Disebabkan cida bukan kaki hiking, dua tiga kali juga minta izin suami untuk pergi hiking. Kalau tak dapat keizinan, memang duduk melingkor di rumah saja.

Malam sebelum kejadian, suami bagi greenlight, dan Sofia dijaga oleh suami. Alhamdulillah..

Selepas cida sarapan ringan di rumah. Kami berkumpul dan mulakan misi kami pada jam 8.00 pagi. Orang yang tak pernah mendaki ni pada mulanya eksaited di depan, lama kelamaan mula kebelakang, sebab mula penat. hihi Masa ni, kaki masih kuat.

Dalam perjalanan naik ke atas, dapat hirup udara yang segar. Daun menghijau. Sejuk! Suasana ni dapat rasa bila balik kampung ja. Terleka sekejap. Sedar-sedar sudah sampai level 4 (kalau tak silap), awan sudah menipis. Nampaklah kerja-kerja pembinaan dibawah sana.

Kami buang masa sambil berborak. Sudah lebih empat bulan tak berjumpa. Paling tak boleh diterima bila ada yang bawa haiwan peliharaan bersama dan mengganggu ketenteraman dengan menyalak. Seram we. Kaki melatah paling terkesan lah! Nak sekeh ja tuan dia tu.
Gambar kenangan pasti di ambil. Sebagai bukti yang cida pernah sampai di atas Bukit Sg Long. Entah kurun ke berapa pula nak pergi hiking lagi. haha

Dan jangan tak tahu, tuan blog saja tak mahu update lepas turun Bukit Sg Long dia kemana pula? haha dia p pekena nasi daging dan nasi kandaq. Sekian!

27 December 2020

Ayda Jebat - Parah Parah | Official Dance & Lyric Video


Lirik : Parah Parah - Ayda Jebat

Harus aku berdiam saja
Kerna ku tak mampu kata apa-apa
Sungguh tak ku tersangka dia
Jejaka pendusta kau berkayu tiga

Kau satu dalam sejuta
Cik abang kau OK?
Jadi apa kurangnya aku?

Hatiku parah parah pa-parah parah
Parah keranamu
Kini berdarah darah da-darah darah
Darah keranamu

Jangan kau kata kau benar-benar cinta padaku
Hatiku parah parah pa-parah parah
Parah kerana kamu

AJ
Ke-ke-kerna kamu
Kamu

Parah kerana kamu
(kerana kamu)

Lama sudah kamu mendua
Ternyata semua hanyalah sandiwara

Ku satu dalam sejuta
Cik abang kau OK?
Jadi apa kurangnya aku?

Hatiku parah parah pa-parah parah
Parah keranamu
Kini berdarah darah da-darah darah
Darah keranamu

Jangan kau kata kau benar-benar cinta padaku
Hatiku parah parah pa-parah parah
Parah kerana kamu

Kerana kamu
Parah kerana kamu
Parah kerana kamu

Hey!!!
AJ!!!
Kerna kamu!!!

Ingat aku kisah engkau siapa?
Sudah engkau bukan siapa-siapa
Look at you now look at me kau rasa

Ku tak tak tak
Takkan pernah kerna kamu

Hatiku parah parah pa-parah parah
Parah keranamu
Ku…parah parah pa-parah parah
Parah keranamu

Parah parah pa-parah parah
Parah keranamu

Dahlah
Tak tak tak
Takkan parah kerna kamu

37# Masak Lemak Cili Api Telur


Resepi semalam, tapi hari ini baru sempat upload dalam blog. Kali ini buat ujikaji masak lemak campur ikan bilis sikit. Bukan ujikaji sebenarnya, lebih kepada backup plan lepas pada mulanya nak buat jemput-jemput tapi penyakit M singgah. Terus jadi masak untuk makan tengah hari.

Masak Lemak Cili Padi Telur
Bahan-bahan 
  • 20 biji cili padi (lebih jika suka)
  • 1 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 batang serai
  • 1 inci kunyit hidup
  • sejemput ikan bilis
  • 1 keping asam keping
  • 5 biji telur (siap rebus dan dibuang kulit)
  • Santan
  • Perasa

Cara Penyediaan

  1. Blend cili padi, bawang putih, bawang merah, ikan bilis bersama kunyit hidup.
  2. Panaskan minyak untuk menumis bahan kisar tadi hingga pecah minyak bersama serai yang telah di titik.
  3. Kemudian masukkan telur tadi dan sedikit air biarkan seketika.
  4. Masukkan asam keping dan kemudian masukkan santan bila kuah sudah mendidih.
  5. Perlahankan api, dan sesuaikan rasa. Tambah sedikit garam jika perlu.

26 December 2020

Kicap & Sos Cili Mudim Terbaik

Hai kawan-kawan, hari ini nak cerita sikit berkenaan citarasa cida bila buat masak kicap. Cida jarang letak bahan perasa sekiranya masak kicap menggunakan kicap Mudim, sebab rasa kicap Mudim ini sedang-sedang elok saja. Tak percaya boleh cuba kicap Mudim. 

Kicap keluaran Bumiputera!



Cida suka Kicap Istimewa Mudim dan Sos Cili Mudim. Selalu buat stok bila balik kampung, botol paling besar (2.5kg) dengan harga yang sangat berpatutan. Serius! Boleh ke laman web Mudim untuk membeli secara atas talian (https://mymudim.my/beli/).

Sos Mudim ada kandungan bawang putih dan sedikit pedas dari sos jenama lain. Buat jemput-jemput, sesuai sangat cicah bersama Sos Cili Mudim. Sedap!

Dulu suami cida bising sebab selalu beli jenama Mudim, sekarang dia sudah serasi dengan Mudim, apa-apa cari Mudim dulu. Balik kampung pasti diborong walaupun tahu kicap ini sudah ada di Mydin, Tesco, CS dan Aeonbig. Masih setia dengan Mudim


36# Ayam Masak kicap



Hari ini kita main masak-masak. Memandangkan rumah ini ada seorang budak kecil yang tak makan makanan pedas, masakan ini khas untuk budak kecil ni dan ibunya yang suka masak kicap. Cili padi dibiarkan tanpa dipotong agar budak kecil tu dapat makan tanpa banyak soal. :)

Ayam Masak Kicap
Bahan-bahan
  • Ayam yang telah siap digoreng
  • Kicap Mudim
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 ulas bawang besar 
  • Serai
  • Halia
  • Lengkuas
  • Bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis
  • Tomato
  • Daun limau purut
  • 3 cili padi

Cara Penyediaan

  1. Kisarkan bawang merah, bawang putih.
  2. Panaskan minyak. Masukkan bunga lawang, buah pelaga, kayu manis bersama bahan kisar tadi.
  3. Kemudian masukkan juga serai, halia dan lengkuas sehingga naik bau.
  4. Masukkan kicap dan ayam goreng, gaul rata.
  5. Masukkan sedikit air, bawang besar, tomato, daun limau purut serta cili padi.
  6. Biarkan sehingga mendidih dan ayam masak sempurna.

23 December 2020

Durian Balls dan Nasi Atuk KFC

Ceritanya tadi semasa waktu rehat tengah hari tadi, Cida pergi cuci kereta yang sudah seminggu tidak bercuci. Dalam menunggu kereta siap dicuci, sempatlah order melalui aplikasi KFC dan kemudian pandu ambil saja. Disebabkan ini adalah kali pertama buat pesanan melalui kaedah self collect ni, Cida rasa sangat senang.

Pengguna boleh laras waktu untuk di ambil. Senang kan?


Durian balls pada cida sedap lah, dengan cheese nya. Filling rasa durian, Alisya suka pula. Jawabnya habis sebelum ayah dia nampak, baik bayang-bayang mahupun bau durian tu.


Nasi Atuk KFC pula cida hanya jamah sedikit dan selebihnya berkongsi rasa dengan officemate yang lain. Sambalnya kurang pedas. 


Alisya request ibu buat Durian balls di rumah. Ibu terus pening kepala. hikhik

17 December 2020

SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST LETOPSS BY EZA BOOM BOOM


Syarat penyertaan adalah seperti di link bawah :
https://www.ezaboomboom.com/2020/12/segmen-pencarian-bloglist-letopss-by.html

Tarikh tutup pada 27 Disember 2020

Reason nak tambah dan sokong segmen yang diajurkan oleh Eza.

Iman Troye - Teman (Official Music Video)

Bila lirik lagu sudah meniti di bibir anak dara, si ibu baru mula nak mencari lirik lagu ini. Cantik dan comel penyanyinya.


Lirik Lagu Teman

(Pilih pilih lagi pilih pilih hati hati hati)

Rama-rama hinggap di bunga taman
Langitan biru di takluk awan
Senangnya bila berdua-duaan
Saat berjauh rindu-rinduan

Mudah-mudahan ku dipertemukan
Dengan si dia yang ku idamkan
Kini aku kesunyi-sepian
Berbantal panjang sebagai teman

Oh cinta yang indah mekar
Kini gugur bila dibiar
Ku tertanya-tanya mengapa hanya sementara

Aku pilih-pilih lagi
Pilih-pilih hati
Puas ku mencari

Bergilir-gilir ganti
Gilir-gilir janji
Yang dimungkiri

Ku pilih-pilih lagi
Pilih-pilih hati
Puas ku mencari

Dan jika kau berkenan
Jadikan ku teman
(Teman teman teman)

Berteman dan meneman
Bukan sekadar kawan
(Teman teman teman)

Ku timang-menimang dalam fikiran
Haruskah ku terus mengimpikan
Adakah kita kan berkekalan
Mungkinkah kita tak sehaluan

Oh cinta yang indah mekar
Kini gugur bila dibiar
Ku tertanya-tanya mengapa hanya sementara

Aku pilih-pilih lagi
Pilih-pilih hati
Puas ku mencari

Bergilir-gilir ganti
Gilir-gilir janji
Yang dimungkiri

Ku pilih-pilih lagi
Pilih-pilih hati
Puas ku mencari

Dan jika kau berkenan
Jadikan ku teman
(Teman teman teman)

Berteman dan meneman
Bukan sekadar kawan
(Teman teman teman)

Ooo…
Gugur di biar….

Aku pilih-pilih lagi
Pilih-pilih hati
Puas ku mencari

Bergilir-gilir ganti
Gilir-gilir janji
Yang dimungkiri
 
Ku pilih-pilih lagi
Pilih-pilih hati
Puas ku mencari

Dan jika kau berkenan
Jadikan ku teman
(Teman teman teman)

Dan jika kau berkenan
Jadikan ku teman mu dan bukan
(Bukan)
Bukan sekadar kawan
(Teman teman teman)

Oh bukan…
Bukan sekadar kawan
(Teman teman teman)

Kredit : youtube

15 December 2020

Drama | Tale of the Nine-Tailed (2020)


Drama: Tale of the Nine-Tailed
Country: South Korea 
Episodes: 16
Watak Utama : Lee Dong Wook as Lee Yeon/Mountain Spirit of Baekdudaegan, Jo Bo Ah as Nam Ji Ah/Ah Eum, Kim Bum as Lee Rang, Kim Yong Ji as Ki Yoo Ri, Hwang Hee as Gu Shin Joo, Kim Jung Nan as Taluipa(Gatekeeper), Ahn Kil Kang as Hyun Eui Ong(Taluipa husband), Lee Tae Ri as Imoogi 

Nam Ji Ah adalah pengarah yang selalu mencari legenda bandar bertemu Lee Yeon. Ji Ah sedang mencari ibu bapa yang telah lama hilang. 

Di pulau yang mencurigakan, Pulau Eohwa, Ji Ah menemui beberapa petunjuk tentang kehilangan ibu bapanya. Tetapi Rang yang muncul, dan Yeon melanggar pantang larangnya demi menyelamatkannya.

Yeon akhirnya menemui Ah Eum. Tetapi dia tidak menceritakan keseluruhan kisahnya kerana dia mahu hidup sebagai manusia. Kemudian mereka berangkat mencari ibu bapa Ah Eum. Yeon mendapat tahu bahawa gabenor ada kaitan dengan kehilangan ibu bapanya


Yeon dan Ji A pergi ke Korea Folk Village untuk mencari gabenor. Gabenor enggan memberikan maklumat mengenai ibu bapa Ji Ah yang hilang, dan dia mula menyerang Yeon. Sementara itu, Rang berada di Korean Folk Village, mencari barang yang membolehkan seseorang melihat kehidupan masa lalu mereka.

Imoogi yang dilahirkan semula mula menghampiri Ji Ah dan Yeon. Yeon masuk ke rumah Ji Ah untuk tinggal dan melindunginya setiap masa. 

Ji Ah melihat kehidupannya yang lalu dan bagaimana dia dibunuh oleh Yeon. Pada suatu hari, seorang wanita misteri muncul di restoran Snail Bride. Dia mengajukan satu pertanyaan yang sama kepada semua orang, “Apa yang paling kamu takuti?



Ji Ah bertemu kembali dengan ibu bapanya dalam mimpinya dan mula melupakan kenangannya dengan Yeon. Ji Ah mengunjungi Taluipa untuk bertanya di mana ibu bapanya terperangkap.







Pengakhiran cerita di mana Yeon telah membunuh Imoogi dan dirinya sendiri. Kehidupan Rang berubah kerana kejadian itu. Ji Ah hampir setiap hari datang merayu ke rumah Taluipa bagi mengembalikan Yeon. Adakah Yeon dilahirkan semula menjadi manusia biasa, Yeon yang dahulu ataupun Imoogi? jeng jeng

11 December 2020

Giveaway by ejulz & faizzahamir


Syarat penyertaan adalah seperti berikut 
 https://ejulz.blogspot.com/2020/12/giveaway-by-ejulz-faizzahamir.html
 
Tarikh tutup penyertaan pada 25 Disember 2020


10 December 2020

SAYANG GIVEAWAY BY SYEEDA SANIEY


Syarat penyertaan adalah seperti berikut : 
http://syeedasaniey.blogspot.com/2020/12/sayang-giveaway-by-syeeda-saniey.html

Tarikh tutup penyertaan adalah 25 Disember 2020

Digital Arts Giveaway

 


Jom meriahkan giveaway dari Cuya, hadiah menarik bakal menjadi milik yang bertuah. :)


Syarat Penyertaan seperti berikut :

https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2020/12/digital-arts-giveaway.html


Tarikh tutup penyertaan adalah 05 Januari 2021



28 November 2020

Selamat Ulangtahun Mak


Kisahnya bulan Oktober yang lepas...

Anak lelaki sibuk dengan keluarga masing-masing. Seorang tinggal di kampung bersama Mak dan Ayah merangkap jaga mereka, serta seorang lagi menetap dan bekerja di Perak. Anak perempuan tunggal ni memang tinggal jauh di Selangor bersama keluarga sendiri juga. PKP bermula sejak bulan 3 tempoh hari, semenjak tu sampai ke harini anak-anak tak balik menziarah mak dan ayah, hanya video call bertanya khabar. Rindu.. siapa tak rindu. 

Pada hari kejadian, plan dengan abang dan adik masing-masing nak buat kejutan sambutan kali ini. Masing-masing tak boleh balik kampung, jadi hantar orang lah wakilkan anak-anak yang jauh merantau ni. Takda perancangan awal, dengan bouquet buah-buahan bersama kek. Mak pun lupa haritu hari lahir mak.

Dengan ucapan Selamat Ulangtahun Kelahiran Mak, kami anak-anak mendoakan mak dan ayah senantiasa berada dalam keadaan sihat sejahtera dan diberi kesihatan yang baik. 

Mengharapkan Covid-19 cepat turun dan PKP dilonggarkan agar kami dapat balik bermanja dengan mak dan ayah. 

27 November 2020

Drama | Doctors (2016)


Watak Utama : Kim Rae Won as Professor Hong Ji Hong, Park Shin Hye as Dr Yoo Hye Jung, Yoon Kyun Sang as Dr Jung Yoon Do, Lee Sung Kyung as Dr Jin Seo Woo
Negara : Korea Selatan
Episod : 20

Suka layan cerita bergenre macam ni. 

Park Shin Hye melakonkan watak sebagai Hye Jung. Masa kecil dia terdedah kepada masalah pelajar, bergaduh. Perempuan kaki fighter, itu pun sebab ada orang ganggu dia. Mempunyai keluarga yang bermasalah. Hye Jung dihantar dan ditukarkan ke sekolah yang lain, dijaga nenek Hye Jung. Di rumah nenek, Ji Hong sebagai guru juga menyewa disitu. Hubungan mereka makin rapat.

Kisah bertambah menarik, bila nenek Hye Jung meninggal dan kebetulan Ji Hong berpindah dari rumah tersebut. 

10 tahun kemudian, bertemu semula dalam bidang yang sama, perubatan. Hye Jung dengan motif utamanya bekerja di situ untuk mencari kebenaran kematian neneknya yang dulu.





Scene di dalam bilik pembedahan, suka bila kombinasi mereka berdua nampak serasi. :-)





Juga diselitkan beberapa kejadian menarik dalam menjadikan jalan cerita ini tampil menarik seperti cubaan membunuh ketua gangster, sakit mental, dan banyak lagi.





Penghujung cerita, happy ending! Cuma nampak Ji Hong lebih berumur berbanding Hye Jung. Tapi logik, sebab cikgu bercinta dengan anak murid, di alam realiti pun ado.. asalkan bahagia.. 

22 November 2020

35# Lala Masak Lemak Cili Api

Assalamualaikum

Gambar ihsan Google

Masak Lemak kali ini tak bertumis, baru belajar dari Mak Njang. Sebelum ini, pasti ditumis dulu bahan masakan. Alhamdulillah, menjadi dan rupanya sama saja. hi hi hi..

Lala Masak Lemak Cili Api
Bahan bahan:
15 batang Cili padi - ikut pedas yang disukai
1 inci Kunyit hidup
5 bawang merah
2 bawang putih
2 serai - ketuk
2 cili hijau - belah dua
Santan pekat
1 asam keping
Garam
Gula

Cara-cara :
  1. Kisar cili padi, kunyit, bawang merah dan bawah putih.
  2. Panaskan air di dalam periuk. Agak panas, masukkan bahan kisar tadi bersama serai yang telah di ketuk.
  3. Masukkan lala dan masak sehingga ianya terbuka dan air agak kering kerana lala mengeluarkan air.
  4. Kemudian masukkan santan pekat.
  5. Masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa. Jika suka, masukkan cili hijau yang dibelah 2 sebagai hiasan. 

Tapi lebih suka cara menumis. 

20 November 2020

Novel | Isteri vs Tunang


Sinopsis: Insiden yang berlaku dengan Zaim, seorang lelaki yang angkuh di mata Alana membangkitkan kemarahan gadis itu lantas tanpa berfikir panjang telah mencabar lelaki itu untuk mengahwininya. Demi ego seorang lelaki, Zaim menyahut cabaran itu.

Apabila fikirannya mula tenang, Alana tersedar yang dia telah mengambil tindakan yang bodoh dan meminta Zaim membatalkan rancangan peminangan. Walau bagaimanapun, dia terkejut apabila kedua ibu bapanya telah menerima pinangan Zaim.

Kehadiran Irfan Fakrul dirasakan tepat pada waktunya. Dengan bantuan lelaki itu, Alana meminta dia menyamar sebagai kekasihnya dan berjumpa dengan orang tua Alana bagi membatalkan pertunangan antara Alana dan Zaim.

Bantahan daripada Encik Dahlan menyebabkan Alana terpaksa akur untuk mengahwini Zaim demi menjaga nama baik dua keluarga.

Setelah berasa puas kerana dapat menyahut cabaran Alana, Zaim kembali menjalinkan hubungan dengan Amira Irdina, bekas tunangnya.

Bagaimanakah kesudahan hubungan Alana dan Zaim? Mampukah bahtera yang didirikan atas dasar ego dan tanpa cinta berkekalan? Atau, berjayakah Amira menyingkirkan Alana dari kehidupan Zaim? Siapakah sebenarnya yang menjadi orang ketiga? Amira? Alana? Antara isteri dan tunang… yang manakah akhirnya menjadi pilihan?

“Ketentuan yang tidak pasti... itulah meresahkan hati.”

Kesimpulan: Sikap Alana yang tak matang tu buat jalan cerita kureng sikit, sebab asal ada masalah, lari dan juga sikap suka mencerita masalah rumah tangga dengan orang luar, Fakhrul. Sikap suami ego yang dipegang oleh Zaim pun buat naik darah saja, kata sayang tapi masih sakitkan hati isteri. Itulah, kalau sudah jodoh tak ke mana.

Novel ini pernah ditayangkan pada tahun 2016.

19 November 2020

Keadilan dituntut

Assalamualaikum ♥ 

Selalu dengar kawan sepejabat buat onar, sekarang kita dengar orang atasan bersikap tidak adil. Kita sebagai pekerja, bangun setiap hari gembira dan bersemangat untuk ke tempat kerja bila pihak atasan hargai kita, dan begitulah sebaliknya. Apa yang dirasa.. malasnya tak pergi kerja! kenapa? sebab adanya segelintir mentaliti sifat pihak atasan seperti ini

"Eh! Kenapa nak pergi sini dan ke sini? atas sebab apa? berapa lama? untuk apa? kalau gantikan orang lain boleh?"

Situasi A: Bila pekerja Eksekutif yang memang perlu bergerak atas urusan yang penting. Kekadang perlu mesyuarat secara fizikal dan bertemu pelanggan. Hanya pekerja dan bukan kawan baik.

"Pergilah, nanti balik jangan lupa belikan aku cekodok seringgit"

Situasi B: Bila pekerja Bukan Eksekutif yang tugasnya hanya bahagian pentadbiran, segara urusan dokumentasi boleh diserahkan kepada runner. Kelebihan di sini adalah kawan baik.

Situasi ini tidak boleh digambarkan bagaimana perasaan pihak A, dan berlarutan sehingga kepada tuntutan perbatuan dan tuntutan kerja lebih masa. Situasi masih seperti di atas, bila yang tak sepatutnya buat kerja lebih masa, setiap bulan tuntutan mencecah 40 jam. Ini tidak adil!

Cuba bayangkan, ada pekerja yang terpaksa redha bila tuntutan perbatuan disekat sehingga dua tiga bulan. Kerja dirombak tanpa perbincangan, menjadikan pejabat huru-hara. Dengan alasan, pentadbiran sebelum ini tidak betul. Dengan alasan itu, sesetengah pekerja lakukan satu kerja yang sama. Pembaziran tenaga pekerja berlaku.

Ditelan mati emak, diluah mati bapak. Semua pekerja bawahan hanya mampu angguk-angguk, geleng-geleng.  Nak di canang pentadbiran lama tak bagus, elok saja perjalanan pentadbiran sebelum ini. Ok jangan dibandingkan lama dengan baru. Yang baru lebih diktator.

Berdoalah semoga beliau diberi hidayah dan segera ditukarkan ke tempat lain.

07 November 2020

Segmen Bloglist Pertama Blog HayatiSukiDotCom

Assalamualaikum

Jom kawan-kawan sertai segmen Segmen Bloglist Pertama Blog HayatiSukiDotCom ini ya..


Syarat Penyertaan seperti di bawah
https://www.hayatisuki.com/2020/11/segmen-bloglist-pertama-blog-hayatisukidotcom.html

Tarikh tutup penyertaan adalah
20 November 2020

06 October 2020

Integriti

Assalamualaikum

Integriti | amalan bersikap jujur dan menunjukkan kepatuhan yang konsisten dan tanpa kompromi terhadap prinsip dan nilai moral serta etika yang kuat. Dalam erti kata sebenar buat kerja hendaklah dengan jujur, bersungguh-sungguh dan terbaik mengikut tatacara yang di kehendaki.

Jangan lupa pada setiap mata yang memandang, jangan pula lupa pada setiap mulut yang berkunci rapat. Tidak bermakna, diam itu mengikut mahupun mengiakan. Belum tentu yang mengikut itu semuanya sependapat.

Bila nilai integriti dalam diri sudah tiada, hilanglah segala nilai positif dalam diri. 

Orang sekeliling melihat dan menilai. Hanya segelintir tidak mampu menilai ataupun sengaja pejam mata? tepuk dada tanya iman, dimanakah pergi sikap integriti dalam diri sendiri dan anak seliaan.



28 September 2020

Special September Giveaway by Misya


Terma dan syarat di 
http://www.aimisyahirah.com/2020/09/special-september-giveaway-by-misya.html

Tarikh tutup pada 30 September 2020




27 September 2020

Drama | Cheese in the Trap (2016)

 

Watak Utama : Kim Go Eun as Hong Seol, Park Hae Jin as Yoo Jung, Seo Kang Joon as Baek In Ho dan Lee Sung Kyung as Baek In Ha.
Negara : Korea Selatan. 
Episod : 16.

Kisahnya bila Yoo Jung rakan sekelas Hong Seol yang baru balik dari latihan ketenteraan, dan masalah mula timbul sedikit demi sedikit kepada Seol. Kebongkaran kes kawan songlap duit, dan banyak lagi. Ini semua melibatkan salah faham antara rakan sekelas lain terhadap Seol. Padahal dia tak tau apa-apa pun. Lebih kurang macam tu lah.

Jung ni ada dark side dia yang semua orang tak tahu, hanya anak angkat ayahnya iaitu In Ha dan In Ho yang tau. Jung dan dua beradik ni dulu rapat, tapi atas sebab peristiwa salah faham buatkan Jung menjauhkan diri dari dua beradik ni. In Ha ni macam mental pun ada. hehehe.. adik dia In Ha ni pun salah faham dengan Jung juga masa sekolah dulu sampai larikan diri.


Cerita ni pasai budak sekolah, jadi tak banyak adegan pelik-pelik. Makin lama, Seol dan Jung makin rapat, sebabnya bila semua masalah yang timbul berpunca dari Jung tapi dia putar alam, dah jadi orang lain pulak puncanya. Seol ni sepertinya tersalah faham terhadap Jung, dan rasa serba salah tu buatkan mereka jadi makin rapat. Akhirnya couple. ececeh..


In Ho tetiba muncul sebab dia larikan diri dari hutang, dan jumpa pulak dengan Seol, kebetulan Seol couple dengan Jung, masa ni masing-masing dah bermusuh. In Ho suka pada Seol, tapi pada Seol mereka hanyalah kawan rapat dan dia tolong In Ho dalam mengejar impiannya untuk menjadi pemain piano.


Dalam cerita ni Jung ni nampak comel dan pelik sikit. Dia ni sesuai dengan watak pendiam dan misteri macam ni. 


Disebabkan Jung memalukan In Ho dalam satu majlis, In Ho telah membalas dendam pada Seol yang kebetulan terserempak dengannya. Seol terlibat dalam kemalangan. Jung sayangkan Seol, tapi sebab kemalangan tu berpunca dari dia juga, dia putuskan hubungan dengan Seol dan pergi mencari diri sendiri lebih dari 2/3tahun.

Seol setia menunggu Jung hingga ke akhirnya. Ceritanya tamat bila semua email-email Seol dibaca oleh Jung. I tunggu jugak kot mereka ni berkahwin. hohoho


Ni ha In Ha, kali ini membawa watak macam mental sikit. comel!

34# Nasi Lemak Pandan



Assalamualaikum

Hari ini tekak terasa teringinnn sangat nak makan nasi lemak pandan, selalu orang makan di waktu pagi, tapi kali ini kita makan waktu makan malam. Lepas makan, sambung tengok #BigStage, dan selebihnya menternak lemak sebaik mungkin. Ok gambar di atas hanyalah sekadar ilustrasi. Kali ni, hijaunya tak nampak sangat. 

Resepi Nasi Lemak Pandan
Bahan-bahannya:
  • 5 cawan beras biasa – dibasuhkan dan ditoskan
  • 2 cawan santan + 4 cawan air 
  • 1 sudu kecil pewarna hijau (shu tak letak sebab pewarna kehabisan)
  • 10 helai daun pandan – kisar dengan air 1 cawan air
  • 2 helai daun pandan – disiat dan disimpul
  • Minyak masak 1 sudu besar (gantikan dengan planta)
  • Garam dan gula secukup rasa

Nasi Lemak enak dihidangkan bersama sambal ikan bilis, ikan bilis goreng, ayam goreng celup tepung, telur rebus dan sedikit timus untuk hiasan. 

Masa menghidang makanan, Sofia bertanya "ibu cakap nak buat nasi lemak hijau, tak nampak warna hijau macam kulit timun ni.." ibu berhuhuhu lah nak menjawab.

17 August 2020

Novel | Suamiku Ketua Gengster

Assalamualaikum 

27263827. sy475

Review:
4.5/5 rate. Tengku Ishaan Danish. Orangnya berkarisma, berpenampilan segak dan menjadi rebutan ramai wanita. Dengan jawatan CEO Seri Jaya Holding Berhad yang disandangnya, sesiapa saja menanti peluang untuk mendekati. Namun siapa duga, di sebalik semua itu, dia adalah seorang ketua gengster!

“Kau jangan fikir aku akan berhenti di sini saja Sarah. Selagi kau tak jadi milik aku, selagi itulah aku akan terus kejar kau sampai akhirnya, kau sendiri yang datang menyerah pada aku. Itu janji aku.” ~ Tengku Ishaan Danish

Nurul Salah Sulaiman. Dia hanyalah seorang gadis biasa. Tiada impian lantaran hidup sendiri lebih banyak diatur orang sejak dulu. Caranya kekampungan, rupanya pun tidak seindah mana, tetapi mengapa dia juga yang dikejar Tengku Ishaan Danish sedari dulu? Apa istimewanya dia di mata lelaki itu hingga Tengku Ishaan Danish sanggup melakukan apa saja demi mendapatkan cintanya?

“Tengku buat apa ni, hah? Suka hati saja nak babitkan saya dalam masalah Tengku dengan awek Tengku. Tengku jangan fikir Tengku tu orang kaya, Tengku boleh cakap apa saja yang Tengku suka tanpa fikir perasaan orang lain!”~ Sarah

Dellina Datuk Mokhtar. Lapan tahun dia menunggu Tengku Ishaan Danish. Mampukah dia menerima hakikat apabila Tengku Ishaan Danish memilih Nurul Sarah sebagai isteri dan bukan dirinya? Rahsia apakah yang wujud antara Dellina dan Tengku Ishaan Danish hingga Dellina sukar melepaskan lelaki itu pergi begitu saja? Manakala Dahlan, bekas tunang Sarah, mampukah melihat Sarah hidup bahagia di samping Tengku Ishaan Danish setelah Sarah menjatuhkan maruah dia sekeluarga?

02 August 2020

Giveaway by ejulz & shirven

Assalamualaikum 


Syarat penyertaan di
https://ejulz.blogspot.com/2020/08/giveaway-by-ejulz-shirven.html

Tarikh tutup pada 15 Ogos 2020

Jangan lepaskan peluang untuk sertai giveaway dan support rakan blogger kita. 

29 July 2020

Drama | Forget You Remember Love (2020)

Assalamualaikum 

garveyjin hashtag on Twitter

Watak Utama : Fair Xing as Ye Qian Yu, Garvey Jin as Shan Jun Hao / Tong Hao, Jiang Xing Cheng as Fan Yunyi, Cavan Wen as Tai Chu.
Negara : China
Episod : 38

Kisah bermula bila QianYu secara tak sengaja hampir terlanggar CEO Senwell, JunHao yang telah terlibat kemalangan yang dirancang dalam menjatuhkan dia, dan hilang ingatan. Dia sebabkan takut, QianYu menjaga JunHao dan memberi nama Tong Hao. Berbeza personaliti antara CEO dengan orang biasa.



JunHao ni lebih dingin berbanding TongHao. TongHao disenangi oleh orang sekeliling, sepanjang TongHao hilang ingatan, Senwell kehilangan peneraju yang berkaliber. QianYu dan TongHao mula bercinta. Kesian pada TaiChu, minat saja boleh, tapi bertepuk sebelah tangan.

Forget You, Remember Love (2020) | DramaPanda



Setelah bersulam cinta, berita kehilangan JunHao mula diperkatakan. QingYu yang pada mulanya ingin mengembalikan JunHao kepada keluarga sebenarnya tidak berjaya kerana JunHao terlibat kemalangan dan ingatannya telah kembali pulih. Personaliti TongHoa jugak turut hilang.



Suka sikap QingYu ni tidak berputus asa walaupun dan tahu JunHao ni tak ingat dia langsung. Menjadi cleaner, dan setiap hari ada saja masalah yang ditimbulkannya, pening kepada JunHao.

Akhirnya, JunHao ingat semula perkaitan antara dia dan QingYu. Kalau nak tahu, JunHao ni sudah hampir kahwin dengan YunYi, tapi kemalangan. Kali ke-dua pada hari perkahwinan, pelamin "anganku musnah".

Terjadi konflik yang hampir buat Senwell hampir lingkup antara JunHao dengan ZiQian.

Diakhir cerita, boleh pembantu JunHao tertinggal cincin perkahwinan bossnya. Entah macam mana, tertiba QingYu terpijak cincin yang hilang dahulu. Pergh sangat kebetulan part ni. hehe



Cantik Fair Xing berpakaian pengantin ni.