Drama | Discovery of Romance (2014)

Assalamualaikum 



Watak Utama: Jung Yoo Mi as Han Yeo Reum, Eric Mun as Kang Tae Ha, Sung Joon as Nam Ha Jin, Yoon Jin Yi as An Ah Rim.
Negara: Korea Selatan
Episod: 16

Hari ini nak review drama yang baru ditonton di Netflix, sebelum terlupa jalan cerita.

Kisah mengenai seorang gadis Han Yeo Reum yang telah bercinta selama tiga tahun bersama Nam Ha Jin. Namun, tetiba bekas teman lelakinya, Kang Tae Ha muncul kembali dan memohon kemaafan.



Ha Jin bertemu dengan seorang gadis disebabkan ibunya telah mengatur pertemuan itu, namun kantoi dengan Yeo Reum. Dalam strategi mengintai teman lelakinya, Yeo Reum bertemu semula bekas kekasihnya tanpa disengaja. Peluang ini digunakan oleh Tae Ha untuk bersama Yeo Reum kembali, namun ditolak! Dalam suasana kelam kabut, handphone mereka tertukar.

Masing-masing saling tidak mempercayai antara Yeo Reum dan Ha Jin. Timbul syak wasangka antara mereka. Tae Ha pula makin hari mula jatuh cinta dengan Yeo Reum. Kenangan lama terlayar kembali.

Di akhir penceritaan, Yeo Reum memutuskan hubungan bersama Ha Jin. Tae Ha menarik diri. Tika menerima kad jemputan perkahwinan dari Ha Jin, membuatkan Tae Ha tersentak. Oh aku akan kehilangan Yeo Reum! Rupanya tidak!



Cumanya, watak Yeo Reum ni tak kuat seperti lalang. Putus tanpa bersebab, bercinta dengan orang lain, kemudian kembali bercinta dengan orang pertama. Habis orang kedua seperti cina buta jelah.

Overall boleh lah untuk dilayan. ^^

Terima kasih,

Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom

Assalamualaikum 


Syarat Penyertaan :
http://www.mamapipie.com/2020/01/giveaway-tahun-baru-2020.html

Penyertaan berakhir pada 31 Jan 2020 @ 11:59pm

Drama | I'm Not A Robot (2017)

Assalamualaikum 



Watak Utama: Yoo Seung Ho as Kim Min Kyu, Chae Soo Bin as Jo Ji Ah | Aji-3, Uhm Ki Joon as Hong Baek Gyun
Negara: Korea
Episod: 32

Episod yang agak banyak untuk kami habiskan. Namun disebabkan jalan cerita yang melucukan tanpa sedar sudah habis 32 episod. hehe

Drama ini mengenai seorang pemegang saham terbesar didalam sebuah syarikat kewangan, Kim Min Kyu. Sayang seribu kali sayang, kehidupannya lebih terarah kesunyian apabila terpaksa memencil diri dari orang sekeliling kerana mengalami "alergik manusia", sekiranya tersentuh kulit manusia, Min Kyu ini akan berubah menjadi sesuatu yang amat seram.

Jo Ji Ah seorang wanita yang telah diinspirasikan menjadi sebuah robot Aji-3. Bekas kekasih Ji Ah, Prof Baek Gyun mencipta robot ini. Kiranya Ji Ah ni mangsa keadaan lah. hehe



Baek Gyun ingin menguji Aji-3 sebelum diserahkan kepada pelanggannya dan terdapat kerosakan pada bateri Aji-3. Dalam kekalutan ini, Baek Gyun meminta Ji Ah mengganti robot Aji-3 dan berpura-pura menjadi robot sementara kerosakan Aji-3 itu dapat diatasi. Disebabkan Min Kyun tidak alergik kepada sentuhan Ji Ah, makanya Min Kyun tidak sedar bahawa Ji Ah adalah manusia biasa. Semua ini terpaksa kerana Baek Gyun ingin mendapatkan dana dari Min Kyun berkenaan projeknya ini.



Sepanjang Ji Ah berlakon menjadi Aji-3, banyak kejadian lucu berlaku. Semasa sesi pengenalan, Ji Ah memperkenalkan diri, sekali terperanjat apabila mendapati dirinya berdepan dengan lelaki yang pernah dia temui sebelum ini.

Robot boleh kentut, cuba bayangkan Min Kyun tu pelik bunyi kentut yang datangnya dari mana padahal dia dengan robot saja pada waktu itu, nak tanak terpaksa mengaku diri sendiri yang kentut tanpa sedar. hahaah



Dipenghujung cerita, Min Kyun jatuh cinta terhadap Ji Ah, dan mendapati bahawa Ji Ah bukannya robot Aji-3. Kesudahan yang semestinya romantik lah. Hohoho

Terima kasih,

Drama | Oh My Venus (2015)

Assalamualaikum 


Watak Utama: So Ji Sub as Kim Yeong Ho / John Kim, Shin Min Ah as Kang Joo Eun, Yoo In Young as Oh Soo Jin, Jung Gyu Woon as Im Woo Shik.
Negara: Korea
Episod: 16

Joo Eun, seorang gadis yang pernah popular serta menjadi rebutan disekolahnya dahulu dan sekarang seorang peguam yang mempunyai berat badan berlebihan. Manakala Young Ho seorang pelatih selebriti dikenali sebagai John Kim, terperangkap dalam skandal bersama selebriti. Mereka bertemu didalam sebuah pesawat dalam perjalanan ke Korea.

Joo Eun memulakan latihan bersama Ji Woong yang menyamar sebagai John Kim. Namun latihan yang berat diberikan kepada Joo Eun membuatkan Young Ho bimbang akan keadaannya. Joo Eun memiliki suatu penyakit dimana dia tidak boleh terlalu menekan dirinya. Akhirnya disebabkan rasa bersalah, Young Ho mendedahkan dirinya yang sebenar.


Latihan sebenar berlangsung, Joo Eun dilatih oleh Young Ho dan dua orang pembantunya, Ji Woong dan Joon Sung. Sebagai menghargai penat lelahnya, mereka bertiga telah memberi kebebasan kepada Joo Eun dalam melakukan apa saja. Termasuklah makan!


Berlaku suatu kejadian dimana Young Ho terpaksa menceburi bidang korporat ini. Perasmian pengarah eksekutif baru berjalan dengan lancar, dan Young Ho terlalu sibuk dalam jawatan barunya. Namun masih sempat meluangkan masa bersama Joo Eun.

Nenek Young Ho bersetuju kahwinkan Young Ho dan Joo Eun. Di akhir cerita, Joo Eun kembali seperti sebelum ini kerana tengah hamil. Masak lah Young Ho nak kuruskan semula wifenya lepas ni.


Watak Young Ho yang dimainkan oleh So Ji Sub sangat kami suka, sebabnya susah nak cari lelaki yang macam ni. Kebanyakkan watak yang ada lelaki kaya angkuh dan materialistik. Tak kurang juga Shin Min Ah yang berjaya membawa watak Joo Eun yang cantik dan comel berlesung pipit tu.

Watak Soo Jin yang jahat, kenalah dengan pelakon You In Young. Watak sampingan yang menarik dibawa oleh Henry Lau sebagai Ji Woong dan Sung Hoon sebagai Joon Sung sangat menjadi.

Terima kasih.

Drama | My Girlfriend is a Gumiho (2010)

Assalamualaikum 


Watak Utama: Lee Seung Gi as Cha Dae Wung, Shin Min Ah as Gumiho, Noh Min Woo as Park Dong Joo
Negara: Korea
Episod: 16

Drama ini berkisar mengenai kisah rubah berekor sembilan iaitu Gumiho bersama seorang lelaki, Cha Dae Wung dalam misi untuk menjadi manusia. Kisah bermula apabila Cha Dae Wung melarikan diri dari datuknya, dan secara tak sengaja telah membebaskan Gumiho yang telah terperangkap didalam lukisan selama 500 tahun.

Gumiho menyerupai wanita yang sangat cantik. Dae Wung terkejut melihat Gumiho dan melarikan diri sehingga terlibat dalam kecelakaan. Namun dia telah diselamatkan oleh Gumiho dengan bantuan "bead" dan berkongsi kuasa mistik Gumiho itu. Walaupun parut di badan Dae Wung menunjukkan kecederaan serius, namun Dae Wung masih dalam keadaan baik.


Disebabkan "bead" masih didalam badan Dae Wung, Gumiho selalu mengikut Dae Wung. Ini telah membuatkan mereka makin rapat. Gumiho suka makan daging, Dae Wung pula terpaksa mencari duit untuk membeli daging. Kalau tak beli, mahu Gumiho ni makan Dae Wung. Dae Wung ni anak keluarga kaya, tetapi segala kad kredit disekat oleh datuknya disebabkan kes dia larikan diri haritu.

Pertemuan Gumiho dengan Pak Dong Joo yang hendak menolong Gumiho menjadi manusia dengan syarat "bead" perlu berada didalam badan Dae Wung sehingga 100 hari. Gumiho meminta Dae Wung membantunya untuk menjadi manusia. Mereka telah merancang dengan baiknya. Rupanya ada sebab Dong Joo menolong couple ni.


Dalam tempoh 100 hari itu, masing-masing telah jatuh cinta. Pelbagai kejadian berlaku sepanjang tempoh 100 hari. Di hari terakhir, Gumiho dan Dae Wung berdating untuk dijadikan memori terindah mereka. Sehingga ke akhirnya, Gumiho hilang dipandangan Dae Wung.

Setelah lama menunggu, akhirnya Gumiho muncul kembali dalam keadaan manusia biasa tanpa kuasa mistiknya. Berbaloi lah menunggu sekian lama Gumiho ini muncul.


Terima kasih.

Drama | King2Hearts (2012)

Assalamualaikum 



Watak Utama: Ha Ji Won as Kim Hang Ah,Le Seung Gi as Prince Lee Jae Ha, Jo Jung Suk as Eun Shi Kyung
Negara: Korea
Episod: 20

Berkisah mengenai seorang penasihat wanita dari Korea Utara yang serba berkebolehan dan sempurna, Kim Hang Ah. Namun tidak pernah bercinta. Memandangkan umur sudah meningkat, Hang Ah selalu mengadakan blind date dalam mencari pasangan dan ingin berkahwin.

Lee Jae Ha, seorang putera raja Korea Selatan yang tidak berminat dalam mengejar politik dan kedudukan. Mereka bertemu didalam latihan askar. Pada mulanya masing-masing bagai anjing dengan kucing. Hang Ah mula menyukai Jae Ha. Namun Jae Ha, berniat untuk permainankan perasaan Hang Ah, namun tak kesampaian, sebab dia pun terjebak sukakan Hang Ah.



Namun sesuatu telah terjadi kepada Raja, abang Jae Ha yang menyebabkan Jae Ha terpaksa menjadi Raja bidan terjun. Dalam pada itu, rundingan untuk menamatkan perang antara Korea Utara dan Korea Selatan menjadikan tanggungjawab Jae Ha bertambah berat. Adik Jae Ha yang merupakan salah seorang saksi, turut menerima kesan daripada kejadian tersebut. Lumpuh separuh badan.


Pelbagai kejadian telah berlaku sepanjang perhubungan mereka. Paling menarik bila Hang Ah dan permaisuri diculik, Hang Ah berjaya meloloskan diri bersama permaisuri.



Di akhir perceritaan, dalang disebalik semua konspirasi ini rupanya budak sekolah Jae Ha. Rancangan diatur dengan teratur bersama Shi Kyung, dan akhirnya berjaya diberkas. Namun kerana alpa, Shi Kyung terkorban. Sedih part ni, sebabnya adik Jae Ha cintakan Shi Jyung.


Kami suka watak yang dibawakan oleh Hang Ah, tegas dan professional semasa operasi, namun lembut manja sebenarnya.

Terima kasih,

Happy Birthday Boipren @Sepiring

Assalamualaikum 

Selamat Ulangtahun buat boipren kami baru-baru ni. Sudah hampir ke penghujung bulan Januari, blog kami masih suam-suam kuku. Masih dilema untuk up entri-entri terkini.

Minggu lepas kami sekeluarga bersama-sama menjamu selera di restoran Sepiring, Alamanda bersempena meraikan birthday boi. Pada mulanya plan hendak ke Kenny Rogers Roasters, namun bertukar di saat akhir. ok bak kata Jijoi, mencuba tak salah kan. 



First masuk restoran ni, overall ok. Menu yang disediakan tidak banyak pilihan. Atas permintaan birthday boi, kami layankan saja.




Antara menu yang kami pesan : RM 90++
Nyonya Nasi Ulam with Ayam Percik (gambar 1) -
Nasi Pandan with Ayam Berempah (gambar 2) -
Ms Cheeky Chicky Rice (gambar 3) -
Strawberry mint soda -
Iced Chocolate -
Mango Mountain -

* Nasi ulam terpaksa letak rate rendah sebab tak kena tekak kami. Mungkin penggemar nasi ulam diluar sana boleh review.

Kredit gambar : google
 
Terima kasih,
 

Jan Giveaway + BW by lieyzanordin

Assalamualaikum 





Syarat Penyertaan :
https://www.lieyzanordin.com/2020/01/jan-giveaway-bw-by-lieyzanordin.html

Penyertaan berakhir pada 04 Februari 2020
 

Drama | What's Wrong with Secretary Kim (2018)

Assalamualaikum 


Watak Utama: Park Min Young as Kim Mi-So, Park Seo Joon as Lee Young-Joon, Lee Tae Hwan as Lee Sung-Yeon
Negara: Korea 
Episod: 16

Drama ini mengisahkan tentang Lee Young-Joon, Naib Presiden kepada syarikat yang dikendalikan oleh keluarganya. Dia sangat asyik dengan dunianya sehingga tidak mempedulikan orang sekeliling. Beruntung kerana memiliki seorang setiausaha, Kim Mi-So yang berkebolehan dan tinggi tahap kesabaran dalam melayan kerenah boss yang sorang ni selama 9 tahun.

Bagaimanapun, Mi-So yang bekerja dengan tekun selama 9 tahun, kini ingin menumpukan sepenuh perhatian terhadap dirinya dengan memutuskan untuk meletak jawatan. Sepanjang proses penyerahan tugas kepada setiausaha baru, salah faham yang melucukan berlaku antara Young-Joo dan Mi-So ini.


Korang boleh bayangkan, selama ini boss yang muka ketat setiap pagi dan semua pekerja takut nak pandang, tiba-tiba masuk kerja pagi tu siap tersenyum dan menyapa pekerja. Sesuatu sangat kann? Serba salah pekerja lain. Itulah yang berlaku kepada pekerja bawahan Young-Joon apabila dia mabuk bercinta dengan setiausahanya, Mi-So.

Young-Joo memiliki kisah silam yang melibatkannya Mi-So dan abangnya Sung-Yeon. Di awal penceritaan Young-Joon berjumpa Mi-So, namun Mi-So telah hilang ingatan. Kepulangan abangnya, Sung-Yeon sedikit demi sedikit merungkai kisah silam antara mereka. Young-Joon yang selama ini bertindak seperti hilang ingatan demi menjaga perasaan bersalah ibu dan abang terhadapnya, terbongkar.


Watak sampingan yang melucukan dan menjadikan jalan cerita berkembang dan menarik. Go Gwi Nam antara pekerja lelaki yang terhangat, dikatakan memiliki baju yang sama dan banyak. Terkantoi yang sebenarnya hanya memiliki sehelai baju sahaja. Plot ini sangat lucu. Kabut dibuatnya! Pergi berkempen pun pakai baju kerja, gila kelakar.

Terima kasih,

Segmen Bloglisted 2020 by Misya

Assalamualaikum 



 Syarat Penyertaan :
http://www.aimisyahirah.com/2020/01/segmen-bloglisted-2020-by-misya.html

Penyertaan berakhir pada 31 Jan 2020.

Drama | Search: WWW (2019)

Assalamualaikum 


Main Role : Im Soo Jung as Bae Ta Mi, Lee Da Hee as Cha Hyun, Jun Hye Jin as Song Ka Kyung, Jang Ki Yong as Park Mo Gun
Country : Korea
Episodes: 16

Synopsis : 
This drama is about the conflicts, the wins, and losses one experiences when working. It will follow the story of 21st century women, who chose to not be a wife or a mother and successfully work without discrimination or impediments.

Bae Ta Mi (Im Soo Jung) works as a director for a big web portal company. She is in her late 30’s and is quite competitive. With her competitiveness, Bae Ta Mi enjoys success. The methods she uses to win has her wondering if she is doing the right thing with her life. Has she sacrificed too much of her personal life for success?

Meanwhile, Park Mo Gun (Jang Ki Yong) is a man in his 20’s and is a gifted composer. He creates music for video games. Park Mo Gun meets Bae Ta Mi at an arcade. He falls in love with her due to her competitive spirit.

Happy New Year 2020

Assalamualaikum 

Image result for happy 2020"

Bertapa agak lama kali ni, peribahasa pun ada yang tertinggal. Jangan risau, Shu akan kembali seperti biasa tak lama lagi. Harini pc terbiar tanpa tuannya, terus Shu pinjam sekejap. hiks..

Urusan anak, Sofia ke sekolah. Alhamdulillah berjalan lancar. 

Urusan rumah, Alhamdulillah.. Mohon dipermudahkan semuanya.

Urusan kerja, mohon dipermudahkan dalam mencari rezeki.

Dari hati banyak yang nak diucap, tiap kali taip butang "back space" asyik dicari. Masih buntu dalam menyusun tiap bait-bait kata. Maaf.

Sempena tahun baru yang telah enam hari berlalu, ingin Shu ucapkan Selamat Tahun Baru kepada semua blogger. Ok setakat ini buat masa ni, semoga kita berjumpa lagi. 

Dear My Friends, Tomorrow Is The First Blank Page Of A 365 Page – Write A Good One | I wish you great year ahead.