Isteri vs Tunang Oleh Aesya Azahar (2015)


Sinopsis: Insiden yang berlaku dengan Zaim, seorang lelaki yang angkuh di mata Alana membangkitkan kemarahan gadis itu lantas tanpa berfikir panjang telah mencabar lelaki itu untuk mengahwininya. Demi ego seorang lelaki, Zaim menyahut cabaran itu.

Apabila fikirannya mula tenang, Alana tersedar yang dia telah mengambil tindakan yang bodoh dan meminta Zaim membatalkan rancangan peminangan. Walau bagaimanapun, dia terkejut apabila kedua ibu bapanya telah menerima pinangan Zaim.

Kehadiran Irfan Fakrul dirasakan tepat pada waktunya. Dengan bantuan lelaki itu, Alana meminta dia menyamar sebagai kekasihnya dan berjumpa dengan orang tua Alana bagi membatalkan pertunangan antara Alana dan Zaim.

Bantahan daripada Encik Dahlan menyebabkan Alana terpaksa akur untuk mengahwini Zaim demi menjaga nama baik dua keluarga.

Setelah berasa puas kerana dapat menyahut cabaran Alana, Zaim kembali menjalinkan hubungan dengan Amira Irdina, bekas tunangnya.

Bagaimanakah kesudahan hubungan Alana dan Zaim? Mampukah bahtera yang didirikan atas dasar ego dan tanpa cinta berkekalan? Atau, berjayakah Amira menyingkirkan Alana dari kehidupan Zaim? Siapakah sebenarnya yang menjadi orang ketiga? Amira? Alana? Antara isteri dan tunang… yang manakah akhirnya menjadi pilihan?

“Ketentuan yang tidak pasti... itulah meresahkan hati.”

Kesimpulan: Sikap Alana yang tak matang tu buat jalan cerita kureng sikit, sebab asal ada masalah, lari dan juga sikap suka mencerita masalah rumah tangga dengan orang luar, Fakhrul. Sikap suami ego yang dipegang oleh Zaim pun buat naik darah saja, kata sayang tapi masih sakitkan hati isteri. Itulah, kalau sudah jodoh tak ke mana.

Novel ini pernah ditayangkan pada tahun 2016.

Post a Comment

2 Comments

  1. Macam pernah tengok drama ni. Tak silap isteri awal ashari kan yang jadi heroin dia.

    ReplyDelete