29 January 2021

Jangan Tamak dan Sombong

Selamat pagi Jumaat yang penuh barakah.

Cakap seseorang ni sentiasa boleh di ubah-ubah. Amat susah untuk dapatkan bukti dari percakapan individu itu sendiri, sekejap itu, sekejap ini. Kalau dibawa ke muka pengadilan pun, percakapan ni tidak boleh di jadikan bukti. Akhirnya kita dipersalahkan.

Pemikiran sentiasa boleh berubah. Hari ini bagi arahan begini, esok bagi arahan begitu pada asas kerja yang sama. Bila hasilnya depan mata, arahan begini pula. Pening bila berurusan dengan orang sebegini. Dua tiga kali kerja yang sama.
Berat sebelah bila anak emas buat salah, mata dipejamkan telinga dipekakkan walaupun terang lagi bersuluh akan kesalahan itu. Jika orang lain yang buat salah, mati hidup semula akan digembar gembur ke seluruh pelosok cakerawala. Motif? Nak malukan orang lain yang sekali sekala buat salah? anak emas buat lah beribu kali salah masih dibutakan mata. Walhal orang sekeliling nampak dengan jelas kesalahan itu. Dengan alasan bila di audit siapa nak menjawab? anak emas, takpe mak yang akan jawabkan. 

Sekeliling menonton permainan ini sambil makan popcorn dan roti patsegi celup kopi o panas. Tengok sehingga tahap mana permainan ini akan berlangsung. Takut bom jangka meletup tiada siapa yang tahu sebab terlalu banyak bom jangka mulai terasil, hasil permainan ini.

Malas hendak didebatkan, akan dipersalahkan di akhir cerita. Hanya kerana pangkat, buah fikiran orang bawahan tiada gunanya walaupun sangat bernas dan lebih berpengalaman. Di penghujung cerita, keluhan demi keluhan yang di dengar. Abaikan, siapa suruh tamak pangkat dan kerja.

Kejar pangkat di dunia sangat penat, dan memenatkan orang sekeliling yang menjadi mangsa kerakusan diri empunya badan. Waktu kerja 8.30 pagi hingga 5.30 petang, gunalah sebaiknya jangan diseret sehingga hari minggu dan hari cuti tahunan, orang lain pun ingin meluangkan masa bersama keluarga. Cukuplah setakat mengabdikan diri 5/7 untuk kerja. Kerja lebih masa pula hanya individu tertentu saja boleh tuntut, individu lain kena ada bukti. Apakah? I

Tahukah? Orang lain punyai keluarga dan ingin meluangkan masa bersama keluarga. Tahukah orang lain sudah berkeluarga? Kasihanilah orang lain. Jangan terlalu tamak dan sombong. #donemarah

6 comments: